تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۰۲:۰۰
کد مطلب : 79985
پلنگ‌ها به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارند و در فهرست قرمز اتحادیه حفاظت از گونه‌های در معرض خطر قرار گرفته‌اند. حال خبر خوش اینکه پس از یک قرن، پلنگ سیاه در کنیا توسط دوربین شکار شد؛ همچنین متخصصان ایرانی و آلمانی قصد دارند تا با استفاده از لقاح مصنوعی، خطر انقراض پلنگهای ایرانی را به نوعی حل کنند که در صورت موفقیت آمیز بودن این عمل جراحی خطر انقراض این گونه ارزشمند از پلنگ ایرانی کاهش پیدا می‌کند.
دیده شدن پلنگ سیاه در کنیا و ماجرای لقاح مصنوعی پلنگ در ایران
به گزارش زیست آنلاین، یک گونه نادر پلنگ سیاه در کنیا پس از یک قرن دوباره شکار دوربین شد. یک گروه زیست شناس ماه‌هاست مشغول انجام مطالعاتی درباره پلنگ سیاهند و ثبت این تصاویر در دوربین آنها را مطمئن ساخته که این گونه نادر جانوری کماکان در کنیا ادامه حیات می‌دهد. پیش از این آخرین مشاهده به تایید رسیده و ثبت شده در یک مجله علمی درباره پلنگ سیاه مربوط به گزارشی در سال ۱۹۰۹ در اتیوپی می‌شود.

ویل‌ بارد لوکاس، عکاسی که توانسته است تصاویر را از این گونه نادر پلنگ با دوربینش به ثبت برساند در این باره به رویترز گفت: «سوژه حیرت‌آوری برای عکاسی در شب.»

ویل بارد لوکاس این عکس را در ژانویه ۲۰۱۹ از پلنگ سیاه کنیا شکار کرده است. او درباره نحوه عکاسی از پلنگ سیاه می‌گوید: «دوربین به شکلی تنظیم شده بود که سنسورها بتوانند حیوان را شناسایی کنند و بعد از آن عکاسی و فلش زدن به طور خودکار تنظیم شده بود.»

رویت پلنگ سیاه در کنیا

اخبار مربوط به ثبت تصاویر از پلنگ سیاه نخستین بار در مجله بوم‌شناسی آفریقا منتشر شد. پس از آن یک روزنامه کنیایی ادعا کرد که فیبی اوکال، عکاس این روزنامه در سال ۲۰۱۳ نیز تصاویری از پلنگ سیاه در منطقه مشابهی در کنیا ثبت کرده است. با این حال این تصاویر همان هنوز منتشر نشده است.

پژوهشگر باغ وحش سن‌دیگو که در آن منطقه بود تصویر ثبت شده از حیوان را دید و درستی آن را تایید کرد. باغ وحش سن‌دیگو همچنین اعلام کرده که بیشترین جایی که این حیوان تا کنون رویت شده نواحی آسیای جنوب شرقی بوده است. این گربه‌سان به این دلیل پلنگ سیاه نامیده شده که سطوح بیشتری از پوستش از رنگدانه‌های تیره پوشیده شده است.

پلنگ سیاه (به انگلیسی: Black panther) به‌طور معمول به نوع سیاه‌چرده، هر یک از گونه‌های مختلف پلنگ اطلاق می‌شود. این گونه در آسیا و آفریقا در رده پلنگ‌ها و در قاره آمریکا در رده جگوارها قرار گرفته و نامیده می‌شوند.

بیشتر بخوانید: بانک اسپرم پلنگ ایرانی در باغ‌وحش تهران ایجاد شده است ماجرای لقاح مصنوعی پلنگ ایرانینتیجه تصمیم‌های‌ اشتباه زیست‌محیطی در چند سال گذشته، پلنگ ایرانی را معرض انقراض قرار داده و حالا متخصصان ایرانی و آلمانی قصد دارند تا با استفاده از روشی جدید، همه این مشکل به وجود آمده را به نوعی حل کنند.

به گزارش خبرآنلاین، در ادامه نوشت: در هفته‌ای که گذشت متخصصان این دو کشور روی پلنگ ایرانی «کیجا» در باغ وحش ارم تهران عمل لقاج مصنوعی انجام دادند و بسیاری بر این باورند که در صورت موفقیت آمیز بودن این عمل جراحی خطر انقراض این گونه ارزشمند پلنگ ایرانی کاهش پیدا می‌کند.

«کیجا» یکی از مهمترین پلنگ‌های ایرانی موجود در باغ وحش تهران در معرض انقراض است. پیش از این امکان لقاح مصنوعی کیجا، پلنگ ایرانی ماده باغ وحش تهران با دو پلنگ نر ایرانی بررسی شده بود.

لقاح مصنوعی پلنگ در ایران

به گفته ایمان معماریان دام‌پزشک باغ وحش تهران لقاح مصنوعی تحت نظر برنامه جهانی EEP (اتحادیه باغ وحش‌های اروپا) انجام گرفته و آن‌ها این برنامه را با هدف تکثیر گونه‌های در خطر انقراض را کنترل می‌کنند. او در این رابطه گفت: سال گذشته یک پلنگ ایرانی نر از باغ وحش کشور پرتغال به ایران فرستاده شد تا بتوانیم برای باردار کردن «کیجا» از این پلنگ نر استفاده کنیم. همچنین حدود سه سال گذشته از یک پلنگ ایرانی اسپرم گرفتیم و از آن در نیتروژن مایع نگه‌داری کردیم. البته لقاح مصنوعی چندین بار در دنیا انجام شده ولی متأسفانه در بیشتر مواقع موفقیت آمیز نبوده است.

اما هنوز نتیجه این اقدام مشخص نشده و تا چند ماه دیگر مشخص می‌شود که لقاح مصنوعی موفقیت آمیز بوده یا نه.

بیشتر بخوانید: برای اولین بار در ایران لقاح مصنوعی پلنگ ایرانی«لقاح مصنوعی» روشی تازه برای نجات گونه‌های در حال انقراضبه طور کلی استفاده از لقاح مصنوعی برای نجات گونه‌های در حال انقراض روشی است که در دهه گذشته روی حیوانات مختلفی امتحان شده و در میان دانشمندان در رابطه نتیجه این اقدام نظرات مختلفی وجود دارد.

تاکنون گونه‌های مختلفی توسط روش لقاح مصنوعی به دنیا آمده‌اند، در سال ۲۰۱۴ گونه‌ای خاص از پنگوئن‌ها با روش لقاح مصنوعی به دنیا آمدند، سال ۲۰۱۵ اینکار با پانداها انجام شد و حیوانات زیاد دیگری هم با این روش به دنیا آمده‌اند. اما قسمت سخت ماجرا، انجام لقاح مصنوعی به طور مداوم روی یک گونه است.

به گزارش نشنال جئوگرافیک، لقاح مصنوعی یک ابزار مناسب برای دانشمندان است، اما این اتفاق که برای انسان‌ها و دام‌ها به راحتی صورت می‌گیرد در رابطه با حیوانات وحشی به شکل غیرممکنی سخت است.

پیرز کمیزولی، یک محقق در دانشگاه واشنگتن در این رابطه گفت: «تنها گونه‌ای از موش‌ها و پانداها حیواناتی هستند که به طور دائمی این کار روی آن‌ها انجام می‌شود.»

پلنگ‌ها هم یکی از حیوانات وحشی هستند که انجام عمل لقاح مصنوعی روی آن‌ها با سختی‌های فراوانی همراه است.

چرا انجام لقاح مصنوعی روی حیوانات وحشی سخت‌تر است؟کمیزولی در پاسخ به این سوال گفت: «برای اینکه روی حیوانات جدید عمل لقاح مصنوعی انجام دهیم در ابتدا باید به زیست‌شناسی تولید مثل آن‌ها برگردیم و قطعا یک پلنگ یک گوسفند نیست.»

در واقع لقاح مصنوعی روی دام‌ها موفقیت‌آمیز بود چراکه صنعت دامپروری در تحقیقاتی که روی اینگونه حیوانات برای لقاح مصنوعی انجام می‌شد، میلیون‌ها دلار سرمایه‌گذاری کرد، اما به طور کلی ۶۲۶۴ گونه در خطر انقراض در دنیا وجود دارد که انجام تحقیقات مختلف روی تمام آن‌ها کار آسانی نیست. از سوی دیگر انجام عمل لقاح مصنوعی خود هم هنوز با مشکلاتی روبرو است و هنوز با درصد موفقیت این اقدامات بسیار کم بوده.

اما در رابطه با پلنگ‌ها که عمل لقاح مصنوعی روی یک گونه آن در ایران انجام شده هم، متخصصان خارجی مطالعات فراوانی انجام داده‌اند.

آدرین کرویزر، محققی که بیش از یک دهه است روی پلنگ‌ها مطالعاتی انجام دادخ در این رابطه به وایرد گفت:‌ «آن‌ها برای لقاح مصنوعی بسیار چالش برانگیز هستند و علت این موضوع هم این است که این حیوانات اسپرم با کیفیتی تولید نمی‌کنند.»

البته سال ۲۰۱۵ اقداماتی برای حل این مسئله و نجات پلنگ‌ها در پارک ملی آمریکا انجام شد و بسیاری از این چالش‌ها هم با روش‌های مختلفی حل شد، اما با این وجود محققان آمریکایی این موضوع را راه حلی برای نجات پلنگ از انقراض نمی‌دانند.

اوبراین، یکی از محققان این اقدام در این رابطه به ساینتیفیک آمریکن گفته بود:‌ «تولیدمثل با کمک انسان فقط زمان اضافی ایجاد می‌کند و راه اصلی برای نجات پلنگ‌ها از انقراض، بهبود زیست‌گاه‌ حیات وحش و جلوگیری از شکارشان است.»

https://zistonline.com/vdchmwnq.23nw6dftt2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما