تاریخ انتشار :چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۳۰
کد مطلب : 79413
مدیرکل دفتر حیات‌ وحش سازمان حفاظت محیط‌ زیست با بیان اینکه به لحاظ تنوع زیستی جزو ۲۰ کشوری هستیم که تنوع زیستی قابل ملاحظه‌ای دارد، تصریح کرد: این در حالیست که متأسفانه عوامل زیادی این مهم را در کشور به چالش کشانده و تهدید کرده است.
تنوع زیستی ایران تهدید شده است
به گزارش زیست آنلاین، مجید خرازیان مقدم در نشست منطقه هفت باشگاه دانشجویان حامی محیط‌ زیست و منابع طبیعی کشور که به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی لرستان برگزار شد، با بیان اینکه دانشجویان آینده مملکت را باید بسازند، اظهار کرد: دانشجویان در عرصه محیط‌ زیست و منابع طبیعی باید چالش و دغدغه داشته باشند و خروجی این چالش‌ها و دغدغه‌ها تصمیم‌سازی‌های خوبی باشد.

وی با بیان اینکه محیط‌ زیست اهمیت بسیاری دارد و چهار عنصر آب، خاک، هوا و تنوع زیستی جزو ارکان محیط‌ زیست هستند، گفت: در بحث مدیریت آب با چالش‌هایی مواجه هستیم. هرچند بحث خشکسالی از دست ما خارج است.

مدیرکل دفتر حیات‌ وحش سازمان حفاظت محیط‌ زیست با بیان اینکه متأسفانه در بحث چالش و بحران آب بیش از ۹۰ درصد چالش این عنصر بر اثر مدیریت غلط است،اظهارکرد: برای ایجاد یک سانتی‌متر خاک چند سال طول می‌کشد این در حالیست که در کشور با خروج غیرقانونی خاک و فرسایش آن مواجه هستیم.

خرازیان مقدم اظهار کرد: در بحث آلودگی هوا نیز با چالش ریزگردها و آلاینده‌ها مواجه‌ هستیم.

جلوگیری از انقراض گونه‌های در معرض خطر تهدیدمدیرکل دفتر حیات‌ وحش سازمان حفاظت محیط‌ زیست با بیان اینکه در برنامه پنج ساله ششم توسعه برای جلوگیری از انقراض گونه‌های در معرض خطر تهدید برنامه‌هایی به استان‎ها ابلاغ‌شده است،گفت: لرستان به لحاظ تنوع جانوری جزو استان‌های مطرح کشور است و جزو سه استان برتر کشور در حفاظت از پلنگ، سمند لرستانی و خرس قهوه‎ای محسوب می‌شود و با اعتبارات استانی همسو با استان‌های دیگر در امر حفاظت از این گونه‌ها پیش می‎رود.

خرازیان مقدم با تأکید بر اینکه حفاظت از محیط‌ زیست و گونه‌های گیاهی و جانوری و منابع طبیعی مشارکت فعال دانشجویان را می‎طلبد، اظهارکرد: در این راستا نقش دانشجویان در پژوهش‌های دانشگاهی و همکاری آنان با مسئولان محیط‌ زیست کشور اثربخش خواهد بود و آنان می‌توانند مطالب خود را در قالب مطالبات به ما مسئولان انعکاس دهند و ما نیز به‌عنوان بازوان کمکی از آن‌ها حمایت خواهیم کرد.

وی در ادامه گفت: دانشجویان نسل امروز ایده‌های نو در راستای حفاظت و احیای محیط‌ زیست و منابع طبیعی دارند و با توجه به اینکه مقوله محیط‌ زیست یکی از شاخص‌های هر کشوری است باید از ظرفیت دانشجویان در راستای صیانت از این مقوله مهم بهره جست.

بیشتر بخوانید: گزارش صندوق حیات وحش از آخرین وضعیت تنوع زیستی جهانتنوع زیستی در ایران

باید به‌گونه‌ای بیندیشید که این دو بال با هم به پرواز درآیندمدیرکل دفتر حیات‌ وحش سازمان حفاظت محیط‌ زیست، محیط‌ زیست و توسعه را دو بال مکمل هم دانست و با تأکید بر اینکه باید دانشجویان ذهنشان را به این سمت سوق دهند که توسعه می‎تواند نقش کمکی برای مسائل زیست‌محیطی داشته باشد، تصریح کرد: باید به‌گونه‌ای بیندیشید که این دو بال با هم به پرواز درآیند.

خرازیان مقدم با بیان اینکه باید به دنبال فرمول‌هایی باشیم که مسائل زیست‌محیطی را در مدارس نهادینه کنیم،گفت: درزمینهٔ مدیریت منابع باید موضوع مصرف را رعایت کنیم و مدنظر قرار دهیم.

وی در ادامه اظهار کرد: باید فعالیت‌های دانشجویی علاوه بر محیط‌ زیست در زمینهٔ حیات‌وحش نیز پررنگ‌تر باشد و لرستان در این راستا زمینه‌های زیادی برای فعالیت دارد.

خرازیان مقدم در پایان گفت: حیات‌وحش کشورمان حوزه‌ای بکر محسوب می‌شود و برای جلوگیری از انقراض گونه گوزن زرد ایرانی به عنوان یک گونه در معرض انقراض باید زیستگاه‌هایی را شناسایی کنیم و لرستان این زیستگاه‌ها را دارد.

ارزیابی تهدید در مناطق حفاظت شدهارزیابی سریع تهدیدها در مناطق حفاظت شده یک گام کلیدی برای اطمینان از اختصاص دادن منابع موثر جهت حفاظت از زیستگاه­ ها و گونه­ ها، افزایش آگاهی از اهمیت تنوع زیستی و آگاهی از ناپدید شدن گونه­ ها، ژن­ ها و اکوسیستم ­ها است.

 مهم ترین تهدید تنوع زیستی ایران سیاست‌های غلط توسعه است.حمید ظهرابی در همایش روز جهانی تنوع زیستی که در خرداد ماه امسال (۹۷) اظهار کرد: بر اساس کنوانسیون حفاظت از تنوع زیستی، تنوع زیستی به معنای تمایز و  گوناگونی حیات در بخش‌های مختلف کره زمین است و به قابلیت تمایز بین موجودات زنده تنوع زیستی گفته می‌شود. تنوع زیستی در سه سطح گونه، ژن و اکوسیستم تعریف می‌شود.

وی با اشاره به اینکه ۲۰ کشور دنیا دارای بیشترین تنوع زیستی هستند، گفت: این ۲۰ کشور بالغ بر ۱۲ درصد مساحت دنیا را تشکیل می‌دهند. جالب توجه این است که ۷۰ درصد تنوع زیستی در همین ۱۲ درصد متمرکز شده است. ۴۵ درصد جمعیت جهان نیز در همین بخش‌ها مستقر هستند.

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه ایران جزو ۲۰ کشوری است که تنوع زیستی بالایی دارد،‌ گفت: تنوع اکوسیستم‌ها و تنوع اقلیمی باعث تنوع زیستی بالا در ایران شده است. در خاک کشور ما ۸۶۲۸ گونه گیاهی وجود دارد که ۱۸۱۰ گونه آن اندنیک ایران است همچنین ۱۱۱۵ گونه مهره‌دار در ایران وجود دارد که از این تعداد ۵۴۰ گونه پرنده، ۲۴۱ گونه خزنده، ۱۶۳ گونه ماهی آب شیرین، ۱۹۷ گونه پستاندار، ۹۲ گونه دو زیست هستند.

به گفته ظهرابی در کشور ما ۳۰ پارک ملی، ۳۷ اثر طبیعی ملی، ۱۷۰ منطقه حفاظت شده، ۴۵ پناهگاه حیات وحش وجود دارد همچنین از بین تالاب‌های متعدد موجود در ایران ۲۴ تالاب اهمیت بین‌المللی دارند و با ثبت ۱۲ ذخیره‌گاه زیست کره در یونسکو جزو کشورهای پیشتاز در این زمینه هستیم همچنین ۲۰۳ منطقه شکارممنوع در ایران وجود دارد که تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست است.

بیشتر بخوانید: گردشگری پایدار راهی برای حفظ تنوع زیستی و کاهش انتشار دی‌اکسیدکربن تشکیل کنوانسیون تنوع زیستی

تشکیل کنوانسیون تنوع زیستیمعاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به سابقه تشکیل کنوانسیون تنوع زیستی اظهار کرد: در سال ۱۹۷۲ اجلاس استکهلم برگزار شده است و مقامات کشورهای مختلف در صدد اجرای برنامه‌هایی به منظور حفظ محیط زیست برآمدند. در سال ۱۹۹۲ اجلاس دیگری برگزار شد که کشورها متعهد به سه کنوانسیون تغییر اقلیم، مقابله با بیابان‌زایی و تنوع زیستی شدند. از سال ۱۹۹۳ کنوانسیون تنوع زیستی لازم الاجرا شد و در حال حاضر ۱۹۶ کشور عضو این کنوانسیون هستند. در ایران هم از سال ۹۳ مجلس شورای اسلامی الحاق به کنوانسیون تنوع زیستی را به تصویب رساند.

ظهرابی با اشاره به اهداف کنوانسیون تنوع زیستی تصریح کرد: استفاده پایدار از اجزای تنوع زیست، دستیابی به منابع ژنتیک و تقسیم عادلانه منافع ناشی از تنوع زیستی اهداف کنوانسیون تنوع زیستی هستند.

وی با بیان اینکه برای اجرای اهداف کنوانسیون تنوع زیستی قوانینی مصوب شده است،‌ گفت: اجرای مفاد کنوانسیون در سطح ملی، اجرای مصوبات کنفرانس اعضای متعاهد، تدوین راهبردها و برنامه‌های اقدام ملی تنوع زیستی و اجرای آن، تعهدات کشورها به کنوانسیون تنوع زیستی است.

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با اشاره به مهمترین اقدامات این سازمان در اجرای تعهدات کنوانسیون تنوع زیستی اظهار کرد: تدوین و تصویب دو راهبرد و برنامه اقدام ملی تنوع زیستی کشور مهمترین اقدام سازمان حفاظت محیط زیست در این زمینه است. برنامه دوم اقدام ملی تنوع زیستی شامل چهار بخش جریان‌سازی تنوع زیستی بین مردم و دولت، ایجاد سیستم جامع پایش، کاهش فشار بر تنوع زیستی و حفاظت یکپارچه از تنوع زیستی است.

وی افزود: تا کنون سازمان حفاظت محیط زیست پنج گزارش ملی تنوع زیستی را به دبیرخانه کنوانسیون تنوع زیستی ارسال کرده است. ششمین گزارش تنوع زیستی نیز در حال آماده شدن است.

هنوز آمایش سرزمین برای کشور نداریمظهرابی با بیان اینکه متاسفانه هنوز آمایش سرزمین برای کشور نداریم، گفت: آنچه ما را تا کنون پیش برده توسعه‌گران و سرمایه گذاران صنعتی بوده که مشکلات جدی برای کشور ایجاد کرده است. در شرایط حاضر با اینکه با محدودیت شدید آبی روبرو هستیم، هنوز برخی دنبال توسعه کشاورزی هستند. بخش عمده آب کشور در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود و متاسفانه مصرف آب به شکلی نادرست و غیرخردمندانه است بنابراین سیاست‌های نادرست توسعه مهمترین عامل تهدید تنوع زیستی است.

ظهرابی تاکید کرد: تغییر اقلیم و پیامدهای ناشی از آن عامل مهم دیگری است که تنوع زیستی را تهدید می‌کند. همانطور که شاهدیم به دلیل خشکسالی امنیت غذایی حیات وحش تحت تاثیر قرار گرفته است.

وی با اشاره به اینکه  آگاهی ناکافی مردم و مسئولان از ارزش‌های محیط زیست و تنوع زیستی تهدید دیگر تنوع زیستی به حساب می‌آید، گفت: تغییر کاربری اراضی و اشغال زیستگاه‌ها و چرای بی‌رویه از دیگر عوامل مهم تهدید تنوع زیستی است.

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در پایان با بیان اینکه با وجود تمام مشکلات روزنه‌های امیدی در حوزه تنوع زیستی وجود دارد،اظهارکرد: خوشبختانه رویکرد تصمیم‌گیران کلان نسبت به محیط زیست امیدوار کننده است. افزون بر این گسترش همکاری‌ها با سازمان‌های بین‌المللی و کشورهای همسایه، ارتقای آگاهی، آگاهی‌رسانی محیط زیستی و وجود سمن‌های محیط زیستی در کنار مسئولان از جمله عواملی است که در حفاظت از تنوع زیستی وضعیت را امیدوارکننده‌تر می‌کند.

https://zistonline.com/vdcdso05.yt0nf6a22y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما