تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۷ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۰۴:۳۰
کد مطلب : 78794
۲۴۰ هزار هکتار از جنگل‌ های هیرکانی شمال کشور به زودی ثبت جهانی می‌ شود و به حفظ و احیای این میراث طبیعی کمک می کند.
 آیا جنگل های هیرکانی ایران ثبت جهانی می شوند
به گزارش زیست آنلاین، سید محمد حسینی مدیر پروژه تدوین پرونده جنگل هیرکانی در نشست تخصصی ثبت جنگل های هیرکانی در ساری با بیان اینکه جنگل های هیرکانی نگین سبز در منطقه خشک و نیمه خشک است، میانگین پوشش جنگل را در کشور پایین و میانگین بارندگی را یک سوم بارندگی جهان برشمرد.

وی قدمت برخی درختان جنگل های هیرکانی را بسیار بالا برشمرد و بر لزوم حفظ ژن های ارزشمند این جنگل ها و درختان تاکید کرد و افزود: نسل بسیاری از گونه های درختی در جهان از بین رفته اند و جنگل های هیرکانی باقی مانده جنگل های ارزشمند و نادر جهان است.

حسینی با اشاره به اینکه جنگل های هیرکانی یک گنجینه ارزشمند در جهان است بر لزوم پیشگیری از ساخت و ساز و ویلاسازی در حاشیه جنگل تاکید کرد و گفت: ۲۴۰ هزار هکتار از جنگل های هیرکانی ثبت جهانی می شود و ردیف بودجه ملی مستقل برای این طرح درنظر گرفته شده است.

مدیر پروژه تدوین پرونده جنگل های هیرکانی افزود: با ثبت جهانی جنگل هیرکانی، این ذخیرگاه در ردیف دیوار چین، تاج محل،اهرام ثلاثه مصر صخره مرجانی استرالیا و غیره قرار می گیرد.

محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور نیز در این نشست با اشاره به ثبت ۲۳ اثر تاریخی و طبیعی در فهرست آثار جهانی، گفت: سطح جنگل های هیرکانی بیش از دو میلیون هکتار بوده و در صورت ثبت جهانی، دومین اثر طبیعی پس از کویر لوت خواهد بود.

وی با اشاره به زیست ۳۴۰ گونه منحصربه فرد پرنده ای و جانوری در جنگل های هیرکانی افزود: ثبت جهانی جنگل های هیرکانی زمینه گسترش توریسم فرهنگی و اکوتوریسم خواهد بود.

جنگل های هیرکانی به نام ایران در یونسکو ثبت شودعضو ستاد اجرایی و مسئول امور هماهنگی دومین همایش حمایت از جنگل‌های هیرکانی گفت: امیدواریم که تبصره ذیل ماده ۱۴۸ قانون برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی کشور مبنی بر بهینه سازی پایش، حفظ، بهره‌برداری و مدیریت جنگل‌های کشور به طور کامل به مرحله اجرا درآید و سازمان میراث فرهنگی نیز همان طور که بارها اعلام کرده است هر چه سریع‌تر نسبت به ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی به نام کشورمان در یونسکو اقدام کند.

عباد طیبی سیف‌کتی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: دومین همایش حمایت از جنگل‌های هیرکانی که قرار بود در تاریخ دوم آذرماه برگزار شود با توجه به برپایی چند همایش محیط زیستی در مازندران در تاریخ دهم آذرماه ۹۶ روز جمعه از ساعت  ۱۴ و ۳۰ دقیقه تا ۱۸ در مجمتع فرهنگی و هنری حر شهرستان قائم‌شهر از سوی تلاشگران و دوستداران عرصه محیط زیست و فرهنگ برگزار می‌شود.

وی تصریح کرد: دومین همایش حمایت از جنگل‌های هیرکانی با نگاه ویژه به حفظ، حراست و جلوگیری از نابودی شمشادهای این محیط با حضور مسئولان سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با موضوع و تشکل‌های مردم نهاد و دوستداران منابع طبیعی و فرهنگی کشور برگزار می‌شود.

عضو ستاد اجرایی و مسئول امور هماهنگی دومین همایش حمایت از جنگل‌های هیرکانی خاطرنشان کرد: در زمینه حفاظت از جنگل‌ها، سازمان‌های مردم نهاد NGO دوستداران محیط زیست، افراد داوطلب، تعدادی از متخصصان فرهیخته و استادان برجسته دانشگاه‌ها در سال‌های اخیر گام‌های مناسبی برداشتند.

طیبی افزود: با توجه به انتشار تحقیق های صورت گرفته به طور غیرمستقیم یک "کمپین حمایت از جنگل‌ها" در کشور ایجاد شد که در شبکه‌های مجازی به شکل وسیعی انعکاس یافته است.

وی گفت: مشارکت فعال در دومین همایش حمایت از جنگل‌های هیرکانی به ویژه توسط سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با موضوع حفظ و حراست از جنگل‌ها، محیط زیست و دیگر مسئولان استان‌ها و محافل دانشگاهی و فرهنگی بسیار ارزشمند است.

طیبی خاطرنشان کرد: باید با آگاهی بخشی مردم و کمک به سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با موضوع جلوی این فاجعه و روند تخریب جنگل‌های هیرکانی گرفته شود.

جنگل های هیرکانی

جنگل های هیرکانی ایرانهشتمین نشست هماهنگی ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی با حضور معاون میراث فرهنگی کشور، نماینده هیات مدیره بنیاد سوکو از کشور آلمان، مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری و حفاظت محیط زیست گلستان، کارشناسان کشوری منابع طبیعی و استان‌های گیلان و مازندران در گرگان در حال برگزاری است.

عرصه‌های جنگل‌های هیرکانی که در ساحل جنوبی خزر یا به عبارتی در شمال ایران گسترده شده  و سهم استان مازندران ۵۳ درصد، گیلان ۲۶درصد و گلستان ۲۱ درصد است.

جنگل‌های هیرکانی واقع در شمال ایران به مساحت ۲ میلیون و ۱۲۵ هزار هکتار و با قدمت  ۴۰ میلیون سال نمادی از فسیل‌های زنده‌ای است که ثبت جهانی آن به حفظ و احیای این میراث طبیعی کمک موثری می‌کند.

جنگل‌های هیرکانی از آستارا در گیلان تا گلیداغ در شرق گلستان به طول ۸۰۰ کیلومتر و با عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر گسترده است و با توجه به ارزش طبیعی، قدمت و وسعت زیاد، ویژگی‌های ثبت به عنوان میراث طبیعی جهان را دارد.

گسترش عمومی جنگل‌های شمال از سطح دریا شروع و تا ارتفاع حداکثر ۲ هزار و ۸۰۰ متر ادامه دارد، جنگل‌های هیرکانی متراکم‌ترین ناحیه جنگلی کشور است.

 برای ثبت جهانی این جنگل های منحصربه فرد، ۱۳ نقطه با وسعت ۱۵۰ هزار هکتار با توجه به تنوع حیات وحش، حفاظت و پوشش گیاهی، تنوع زیستی و ارتفاع مناسب انتخاب شده است.

این نواحی انتخاب شده شامل پارک ملی گلستان، جنگل افرا افراتخته، جهان‌نما، بولای دودانگه و چهاردانگه، جنگل الیمستان هراز در آمل، جنگل و از با درختان سرخدار، حوزه کجور، چهارباغ چالوس، جنگل خشک داران، گچ رودخان، سیاه رودبار و منطقه حفاظت شده لیسار است.

در اهمیت این جنگل‌ها ، پروفسور هانس کناپ جنگل شناس آلمانی در اهمیت این جنگل‌ها گفت: درختان پهن برگ جنگل‌های واقع در شمال ایران در جهان نمونه ندارد.
ایشان  که به نمایندگی از بنیاد سوکو آلمان، یکی از شرکای تدوین معرفی‌نامه ثبت جنگل‌های هیرکانی ایران در فهرست میراث طبیعی جهان است، افزود:

در اولین سرکشی از جنگل‌های هیرکانی در ۱۹ سال پیش به این نتیجه رسیدم که یکی از راه‌های حفظ این جنگل با ارزش جهان، ثبت آن در فهرست میراث طبیعی یونسکو است.
پروفسور کناپ اضافه کرد که تلاش‌ها برای ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی شمال ایران از سال ۱۳۹۵ آغاز شده است.

جنگل های شمال

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری نیز گفت: پرونده ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی به مراحل خوبی رسیده و این مهم با همراهی استان‌های گلستان، مازندران و گیلان در حال پیگیری است.
محمد حسن طالبیان اظهار امیدواری کرد که یک صدا و یک دل این اقدام مهم در آینده نزدیک به نتیجه برسد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: در سال‌های اخیر با توجه به برنامه‌های احیا و توسعه وسعت جنگل‌ها رو به افزایش بوده و مساحت جنگل‌های هیرکانی شمال ایران از ۹٫۱ میلیون هکتار به ۲٫۱ میلیون هکتار افزایش یافته است.

ابوطالب قزلسفلو بیان داشت : سهم گلستان از جنگل‌های هیرکانی افزون بر ۴۵۲ هزار هکتار بوده و در مقایسه با مازندران و گیلان از سطح کمتری برخوردار است.

وی افزود: از این سطح قریب به ۷٫۶۵ درصد جنگل‌های تجاری، ۷۹٫۱۵ درصد جنگل‌های مخروبه و ۴۴٫۱۸ درصد جنگل‌های حفاظتی به ویژه در شرق گلستان است.
به گفته وی جنگل‌های گلستان به طول ۲۶۰ کیلومتر از گلوگاه در شرق مازندران آغاز و تا منطقه گلیداغ شهرستان مراوه تپه در منتهی‌الیه شرق گلستان ادامه دارد.

قزلسفلو همچنین رویش سالانه جنگل‌های استان را حدود ۲ هزار متر مکعب در هکتار عنوان کرد و افزود: این رویش از غرب به شرق گلستان کاهش دارد.
ایشان تنوع گیاهی در استان را مانند جنگل‌های دیگر مناطق شمال با ۸۰ گونه درختی و ۵۰ گونه درختچه‌ای بیان کرد و گفت: از ویژگی‌های جنگل‌های گلستان، آمیختگی تنوع گونه‌ها بوده و نیز وجود گونه‌های بومی سوزنی برگ شمال کشور و درختان سرخدار، زربین و سرونوش است.
به گفته وی این درختان دارای رویشگاه غنی بوده و بیشترین و وسیع‌ترین رویشگاه سرخدار ایران در شمال کشور درعلی‌آباد از شهرستان‌های مرکزی گلستان قرار دارد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان  بهترین و غنی‌ترین رویشگاه های بلوط بلندمازو  ایران و جهان را نیز در حوزه شهرستان گالیکش در شرق استان بیان کرد.

همچنین روز پنجشنبه شرکت‌کنندگان در این نشست از سایت‌های جنگلی استان گلستان شامل پارک ملی گلستان، جهان‌نما، جنگل ابر و افراتخته بازدید می‌کنند.

 

https://zistonline.com/vdceef8f.jh8voi9bbj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما