تاریخ انتشار :شنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۰۰
کد مطلب : 78761
نائب رئیس انجمن آبخیزداری کشور گفت: بحران آب و خاک و محیط زیست در کشور با بهره‌گیری از آخرین یافته‌های علمی و تحقیقاتی در کشور قابل درمان است.
بحران آب و خاک قابل درمان است
به گزارش زیست آنلاین، سعادت در نشست تشریح برگزاری همایش آبخیزداری در اردبیل اظهار کرد: انجمن آبخیزداری به عنوان یک انجمن علمی با بهره‌گیری از ظرفیت یک هزار نفر از اعضا و مجموعه اساتید، محققان و کارشناسان تنها به شکل واسطه‌ای عمل کرده و در حوزه اجرا و یا دخالت سایر نهادهای دولتی هیچ ماموریتی ندارد.


وی خاطرنشان کرد: ما در این انجمن در حقیقت نقش واسطه‌ای را در اجرای طرح‌ها و پروژه‌های آبخیزداری انجام می‌دهیم و سعی داریم تا با کمک و راهنمایی بستر عبور از بحران آب، خاک، مسایل زیست محیطی و تامین موادغذایی را به وجود آوریم.


نائب رئیس انجمن آبخیزداری کشور گفت: این انجمن همه ساله همایشی را با محوریت اجرای طرح‌های آبخیزداری در استان‌های مختلف برگزار می‌کند که در طول یک سال تمام تمهیدات و مقدمات کار در این حوزه فراهم می‌آید تا در این همایش آخرین یافته‌های علمی و تحقیقاتی ارائه شده و شرکت کنندگان با قرار گرفتن دو روز در کنار هم بتوانند به تبادل تجربیات بپردازند.


سعادت ادامه داد: ما باید در حوزه آموزش، اجرا و تحقیقات در کنار هم باشیم تا بتوانیم شرایط بحرانی را در حوزه مرتع و جنگل‌ها پشت سر گذاشته و اسباب صیانت از این سرمایه‌های طبیعی و خدادادی را فراهم آوریم.


وی افزود: ما در ۲۰ روزی که به برگزاری این همایش فرصت داریم باید کاستی‌ها و نقص‌ها را برطرف کرده و زمینه برگزاری یک همایش مطلوب با خروجی کیفی‌تری را شاهد باشیم.
 
رئیس دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی نیز در این جلسه گفت: دانشکده کشاورزی با ۹۰ هیئت علمی در هشت گروه آموزشی، ۱۳ رشته کارشناسی، ۲۸ رشته کارشناسی ارشد و ۱۸ رشته دکترا با ۲ هزار دانشجو فعالیت می‌کند که این دانشکده قدمتی ۴۰ ساله دارد.


قربانی خاطرنشان کرد: این دانشکده تعامل و همکاری خوبی را با دستگاه‌های اجرایی و انجمن آبخیزداری دارد که بر اثر این تعامل همایش علوم آبخیزداری و صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست روزهای دهم و یازدهم مهرماه در دانشگاه محقق اردبیلی برگزار می‌شود.

درمان خشکسالی


وی بیان کرد: این همایش در ۱۲ محور مرتبط با بخش آب و خاک، منابع طبیعی، محیط زیست، آلودگی‌های این منابع با همکاری انجمن آبخیزداری ایران و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری برگزار خواهد شد.


قربانی افزود: برای این همایش ۲۶۵ مقاله ارسال شده که ۴۲ مقاله شفاهی و ۱۹۸ مقاله نیز به شکل پوستر می‌باشد که در حاشیه این همایش چهار کارگاه آموزشی و همچنین نمایشگاه تخصصی، مسابقه عکس و تجلیل از پایان‌نامه‌های برتر به همراه نشست مدیران این حوزه برگزار خواهد شد.

وی به آمار بالای فرسایش خاک در کشور به ازای هر هکتار ۱۲ تن اشاره کرد و گفت: رویکرد دانشگاه‌ها به عنوان دانشگاه نسل سوم و چهارم ارتباط‌گیری با جامعه، توانمندسازی جوامع و همچنین ارائه راه حل برای مشکلات جامعه است.


قربانی به شرایط شکننده تخریب مراتع سه برابر تا متوسط احیا و تخریب جنگل دو برابر تا متوسط احیا اشاره و تصریح کرد: ما برای عبور از این شرایط بحرانی باید از توان علمی و تحقیقاتی و همچنین ایده‌های جدید استفاده کنیم تا یک مدیریت بهینه منابع و امکانات اتفاق بیفتد.

نمونه های خارجی برای مقابله با کم آبیاما اینکه کشورهای دنیا چه راه حل هایی را علیه معضل کم آبی اندیشیده و انجام می دهند، سوالی است که همیشه مطرح می شود؛ بحران کم آبی در ایالت کالیفرنیای امریکا تا جایی پیش رفته که افرادی با عنوان «پلیس آب» به درب منازل شهروندان کالیفرنیایی مراجعه کرده و آنها را از خطرات کمبود آب، مصرف صحیح آب و راه حل هایی علیه هدر رفتن آب و ... آگاه می کنند. 

از سوی دیگر مسئولان لس‌ آنجلس به تازگی برای جلوگيری از تبخير شدن آب مخزن «سيلمار» در كاليفرنيا، ۹۶ ميليون توپ سياه پلاستيكی را روی این مخزن رها كردند. توپ های تيره‌ رنگ به شكلی طراحی شده اند که نه تنها آب را از هر گونه آلودگی حفظ می کنند بلكه مانع از تبخیر آب نیز می شوند. توپ‌ ها به سادگی روی سطح آب شناور شده و از تابش پرتوهای خورشيد جلوگیری می کنند.

سنگاپور یکی دیگر از کشورهایی است که به تمهیداتی علیه بحران و کمبود آب اندیشیده است؛ تصفیه مجدد آب یا NEWater یکی از این راه حل هاست. شیرین کردن آب نیز به معنای سالم سازی آب دریا با استفاده از فناوری های متفاوت در این کشور کاربرد دارد.

تصفیه و استفاده از آب بارانآب باران می تواند یکی از راه حل های مهم برای استفاده حداکثری از آب باشد. مخترعان کشورهایی مانند هند و مالزی به دنبال اختراع دستگاه ها یا سیستم هایی هستند که بتوانند استفاده بیشتری از آب باران داشته باشند.

همچنین فائو در گزارشی آورده است: « با استفاده از تکنولوژی هسته ای می توان به اصلاح گونه های مختلف کشاورزی پرداخته تا نه تنها آنها را در برابر کم آبی مقاوم کرد بلکه با آب کمتر نیز بتوان محصولات بیشتری را در اختیار داشت. برای مثال، کاکائو و قهوه در کشور شیلی اصلاح شده اند تا با استفاده از تکنولوژی هسته ای کشت شوند. 

فائو در ادامه این گزارش آورده است، تکنولوژی هسته ای می تواند ۲۵ درصد از تلفات آب در کشاورزی را کاهش دهد.»

در کنار همه اینها می توان از انرژی های تجدیدپذیر مانند انرژی های بادی یا خورشیدی نیز یاد کرد. این فناوریها می توانند جایگزین سوخت های فسیلی شوند، از انتشار گازهای گلخانه ای ممانعت کرده و از گرم شدن زمین و آب شدن یخچال های طبیعی که نتیجه ای جز مصرف بی رویه آب ندارند، جلوگیری کنند.

تشکیل کارگروه رفع بحران آب در معاونت علمی و فناوریمحققان کشور ما نیز با تولید محصولات فناوری در حوزه کم آبی با تمرکز بر روی ابداع روشهای ابتکاری در زمینه آب، خشکسالی، فرسایش خاک و محیط زیست، درصدد ارائه راهکار و راه حل هایی برای پشت سرگذاشتن این چالش قرن هستند.

امید توکلی، رئیس مرکز فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در همین باره به خبرنگار مهر گفت: ما اگر بتوانیم دانش و فناوری های روز دنیا را بدست آوریم، بهتر می توانیم در صدد برطرف کردن مشکلات بحران آبی کشور برآییم؛ اما قبل از کاربرد فناوری، فرهنگ سازی آن باید در کشور انجام شود.

وی با اشاره به اینکه باید پذیرشی از سوی مردم به وجود آید تا بتوان از فناوری ها برای رفع مشکلات استفاده کرد، افزود: در ۸ ماه گذشته کارگروه ویژه‌ای برای رفع بحران آب در معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری تشکیل شده که هدف آن تسریع ارائه طرح های فناورانه در حوزه آب است.

توکلی با تاکید براینکه دانش فنی رفع بحران کم آبی در کشور وجود دارد اما نیازمند توسعه است، اضافه کرد: در حال حاضر ۲۳ طرح فناورانه در حال تکمیل و ارائه محصول اولیه است و چنانچه این طرحها عملیاتی شوند مشکل کم آبی در کشور برطرف می شود.

وی گفت: تا پایان امسال چندین طرح از پروژه های مدنظر اجرایی خواهند شد.

بهبود خشکسالی

ساخت دستگاه آب مقطرگیری بدون هدررفتیکی از دستاوردهای محققان در راستای کاهش هدررفت آب «دستگاه آب مقطرگیری بدون پرت» است. با توجه به اینکه دستگاههای آب مقطرگیری کنونی به میزان زیادی آب را تلف می کنند از این رو استفاده از این دستگاه که دستاورد محققان ایرانی است می تواند مفید واقع شود.

کامران زنگنه، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در پارک علم و فناوری کرمانشاه و مخترع این دستگاه به خبرنگار مهر گفت: به دلیل اینکه در سیستم های فیلترینگ، تصفیه آب به صورت کامل انجام نمی شود، آب زیادی در جهت تصفیه، هدر می رود؛ به گونه ای که به ازای تولید هر یک لیتر آب تقطیر شده، ۱۵ تا ۲۰ لیتر آب آشامیدنی تلف می شود. این سیستم با استفاده از سنسورهای کنترلی آب را بدون ذره‌ای اتلاف، به آب مقطر تبدیل می کند.

وی افزود: علاوه بر این، این دستگاه با استفاده از اشعه uv به استریل سازی آب مقطر نهایی می پردازد و با استفاده از آن، مصرف انرژی تا ۱۵ درصد کاهش می یابد.

ردیابی آب در زیرزمین با دستگاه اختراعی آب یاب«دستگاه ردیاب آب در منابع زیرزمینی» از دیگر اختراعات محققان داخلی است که از طریق آن، آب های اعماق زمین بدون نیاز به عملیات حفاری از روی زمین شناسایی می شوند.

سید علی حمیدی سنگدهی، مخترع دستگاه «آب یاب ارشک» در گفتگو با مهر گفت: شناسایی منابع آب زیرزمینی و امکان حفرچاه برای اهداف متعدد با انجام یک سری مطالعات و عملیات مختلف زمین شناسی، ژئوفیزیکی و روش های مختلف سنجش از راه دور امکان پذیر است که نیاز به زمان زیادی دارد؛ از این رو این دستگاه ابداعی می تواند آب را بدون هیچگونه محدودیتی از نظر فاصله مکانی و از طریق تلفن یا تصویر ماهواره ای (google earth) ردیابی و ویژگی های کمی و کیفی آب را در لایه های زیرزمینی به صورت داده، ارائه کند.

قابل شرب کردن یک لیتر آب آلوده در ۱۰ دقیقهاختراع دیگر می تواند آب ها و پساب هایی که یکبار مورد استفاده قرار گرفته اند را به آب آشامیدنی تبدیل کند، این دستگاه بیشتر در شرایط اضطراری قابل کاربرد است.

احمد بهراد، مخترع «سیستم گندزدای الکترولیزی آب در شرایط اضطراری» به مهر گفت: با استفاده از این سیستم می توانیم آب چاهها (آب های تصفیه نشده) را تصفیه و در شرایط بحرانی همچون زلزله، سیل و جنگ برای آشامیدن استفاده کنیم؛ این سیستم ضدعفونی کننده قادر است در زمان ۱۰ دقیقه، ۱۰ لیتر آب را ضد عفونی و قابل شرب کند.

وی در مورد اختراع دیگر خود که امکان تبدیل فاضلاب صنعتی به آبهای غیر قابل شرب را مهیا می کند، گفت: از روش «الکتروکئوگولاسیون»، برای تبدیل فاضلاب صنعتی به آب های غیر قابل شرب بهره بردیم، تا از این آب برای آبیاری باغ، باغچه و مزارع استفاده شود و این روش می تواند از هدررفت آب در زمان آبیاری جلوگیری کند.

آبیاری مزارع با صرفه جویی ۴۰درصدیهمچنین یک مخترع ایرانی موفق به ساخت سیستمی جهت تنظیم میزان آب برای آبیاری مزارع و زمین های کشاورزی شده است. دانیال اعلمی دوست، مخترع «شناور تنظیم شونده برای آبیاری مزارع و باغات» به مهر گفت: با استفاده از این سیستم می توان برای صرفه جویی در مصرف آب، میزان آبیاری زمین های کشاورزی را تنظیم کرد تا از این طریق آب مورد استفاده در زمین کشاورزی هدر نرود. کاربرد مخزن با شناور خودتنظیم شونده می تواند به میزان ۴۰ درصد در مصرف آب در زمینه آبیاری کشاورزی صرفه جویی کند. 

روشهای ابتکاری برای مقابله با بحران جدی گرفته شودشکی نیست که راهکارهای علمی می تواند انقلابی در تولید و توسعه فناوریهای مورد بهره برداری برای بهینه سازی و صرفه جویی به وجود بیاورد و خشکسالی و بحران کم آبی نیز از این قاعده مستثنی نیستند؛ به همین دلیل تنها زمانی می توان از تمامی منابع موجود استفاده بهینه کرد که تمامی این راهکارها از جمله بکارگیری فناوری‌ها، صرفه جویی، سیستمهای قیمتگذاری، مکانیزم های تشویقی و فرهنگسازی به صورت یک بسته کامل در راهبرد مقابله با بحران کم آبی دیده شود.

باتوجه به موقعیت جغرافیایی ایران، در زمینه فناوری های مرتبط با بهره برداری از آب و مقابله با خشکسالی، ضرورت دارد سطح دانش و فناوری بومی کشور، بسیار فراتر از سایر کشورهای دیگری که پرآب تر هستند، باشد و در این زمینه باید از محققین و دانشجویان و اندیشمندان برای تمرکز بر ابداع روشهای ابتکاری در زمینه آب، خشکسالی، فرسایش خاک و محیط زیست در سطح گسترده، دعوت به عمل آید.

https://zistonline.com/vdcizyay.t1avq2bcct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما