تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۴ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۰۲:۵۰
کد مطلب : 78694
باید جلوی ورود غیرقانونی سموم آماده به کشور گرفته شود زیرا این محصولات کیفیت لازم را ندارند و برای سلامت مردم مضر هستند.
باقیمانده سموم و آفات وارداتی سر سفره ایرانی
به گزارش زیست آنلاین، وحید مفید، مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در این خصوص گفت: گام اول در زمینه بررسی باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی و فرآورده‌های غذایی، شناسنامه‌دار کردن مزارع و باغات است. بر اساس قوانین موجود شورای عالی امنیت غذایی و همچنین برنامه‌های توسعه پنجم و ششم طی چند ماه آینده وزارت جهاد کشاورزی اولین گروه از مزارع دارای شناسنامه را معرفی خواهد کرد.

وی افزود: برنامه سازمان غذا و دارو برای امسال این است که ۲۴ نوع محصول کشاورزی را از نظر میزان باقیمانده سموم آفت کش و ۱۵ نوع محصول را از نظر میزان باقیمانده فلزات سنگین و نیترات بررسی کند.

به گفته مفید، در سال گذشته ۱۵ نوع محصول از نظر باقیمانده سموم و ۱۰ نوع محصول نیز از نظر میزان نیترات و فلزات سنگین نمونه برداری شدند.

وی به پایش باقیمانده سموم برنج در سه استان گیلان، مازندران و گلستان، گفت: پایش باقیمانده سموم برای اولین بار در برنج انجام شد که گزارش‌ها نشان داد مشکل خاصی ندارند.

سموم کشاورزی

بررسی ملی باقیمانده سموم و فلزات سنگین در دانشگاه‌هاسمیره صباح، معاون اداره کل نظارت بر فرآورده‌های غذایی سازمان غذا و دارو گفت: آفت کش به عنوان یکی از مهمترین ابزار کار، باید کاملا مطابق ضوابط بین المللی و مرغوب بوده و کیفیت آن در زمان مصرف تغییر نکند زیرا، اصول علمی حفظ نباتات ایجاب می‌کند که با مصرف کمتر یک ‌آفت کش، بیشترین نتیجه حاصل شود، بطوریکه آسیبی به محیط زیست و سلامت انسان‌ها وارد نشود.

وی افزود: سازمان غذا و دارو برنامه بررسی ملی باقیمانده سموم و آفات، فلزات سنگین و نیترات را در محصولات کشاورزی طراحی کرده و از ابتدای سال ۹۳ این برنامه‌ها را به ۱۰ مرکز دانشگاهی که واحد دانشگاهی در کشور محسوب می‌شوند، ابلاغ کرده است. به همین منظور دانشگاه‌ها موظف شدند با توجه به برنامه پنجم توسعه از محصولات مختلف کشاورزی در فواصل زمانی سه ماهه نمونه برداری و پس از شناسایی مواد کشاورزی دارای سموم و فلزات سنگین بیش از حد، ضوابط و اقدامات لازم را انجام دهند.

کاهش آلاینده‌ها و سموم کشاورزی نیازمند همکاری بین بخشی استعلی اصغر، رییس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی نیز چندی پیش در اجلاس روسا، معاونان اجتماعی و مدیران شبکه‌های بهداشت و درمان کلان منطقه یک با بیان اینکه افزایش کیفیت نان، کاهش آلاینده هاو سموم کشاورزی، سند ملی سالمندان، ایدز و ... نیازمند مشارکت بین بخشی است، گفت: کنترل کیفیت روغن ها، بهبود کیفیت آرد و نان، ساماندهی استفاده از سم را از دستاوردهای مهم شورا در حوزه امنیت غذایی و تغذیه در ۴ سال اخیر است.

وی با بیان اینکه دستگاه‌ها و سازمان های عضو در قطب یک استان مازندران بیشترین همکاری را با کارگروه سلامت و امنیت غذایی داشتند، افزود: صداوسیما بیشترین و شوراشهرها کمترین همکاری مشترک را با کارگروه سلامت و امنیت غذایی داشتند.

وی به تدوین برنامه جامع بین بخشی اشاره کرد و ادامه داد: سمنان ۶۰ درصد، گلستان ۱۰ درصد، گیلان ۴۰ درصد و مازندران ۹۰ درصد در اجرای برنامه جامع بین بخشی پیشرفت داشتند.

تجمع آلودگی سموم در محیط کشت و کارهمت الله پیردشتی، رییس کارگروه کشاورزی اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران گفت: استفاده از سموم در مزارع ممکن است به صورت مستقیم در دانه برنج ذخیره نشود اما در محیط و آب‌های زیر زمینی و همچنین تالاب ها تجمع پیدا خواهد کرد و این موضوع بسیار نگران کننده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینکه سموم استفاده شده در مزارع روانه تالاب‌های پرورش ماهی نیز می‌شود، افزود: با توجه به اینکه ماهی ماده غذایی پر مصرف در سبد خانوار مازندرانی‌ها است، این سم‌ها در بدن انسان تجمع پیدا می‌کند. همچنین این سموم در تنوع زیستی موجودات غیر از آفات مانند میکروارگانیسم‌ها، پرندگان و حیوانات هم اثرگذار است.

سموم داخلی از کیفیت مطلوبی برخوردارندمسعود گیل آبادی، رییس انجمن تولیدکنندگان سموم ایران با عنوان این مطلب که ۵۰ درصد مواد اولیه سموم در داخل تولید می شود، گفت: متاسفانه برخی سموم وارداتی بر پایه آب هستند و ما بابت این سم ها ارز می دهیم. در حالی که سم تولید داخل، از کیفیت مطلوبی برخوردار است.

وی افزود: باید جلوی ورود غیرقانونی سموم آماده به کشور گرفته شود زیرا این محصولات کیفیت لازم را ندارند و برای سلامت مردم مضر هستند.

وی گفت: برخی سموم با توجه به پرخطر بودن از چرخه عرضه در بازار حذف شده‌اند اما ممکن است با وجود ممنوعیت چندین سال در نمایندگی‌ها باقی مانده باشد زیرا فروشندگان با توجه به آنکه پول این محصولات را پرداخت کرده اند حاضر نمی‌شوند از عرضه این محصولات به بازار خودداری کنند.

گیل‌آبادی ادامه داد: تاریخ مصرف سموم کشاورزی حداکثر دو سال است اما مشاهده شده است که کالاهایی که تاریخ مصرف آن بیش از ۵ سال است دوباره تست و اصلاح شود اما در این صورت تنها مجاز به تاریخ زنی یکساله هستند. در مواردی نیز بر خلاف انجام تست و اصلاحات لازم این سموم با قیمت‌های خیلی ارزان وارد بازار شده و کشاورزان با توجه به قیمت پایینی که این محصول دارد آن را خریداری کرده و به تاریخ مصرف آن توجهی نمی‌کنند.

کود و سم کشاورزی

سم وارداتی آفت تولید داخلیآنطور که تولید کنندگان کود و سم می گویند، واردات بی رویه سموم کشاورزی به آفتی خطرناک برای تولید داخلی تبدیل شده که اگر کنترل نشود صنعت کود و سم ایرانی را از پای در می آورد. در ادامه به بخشی از سخنان دکتر محمد خصوصی، دکتر محمد خصوصی در خصوص سموم شیمیایی کشاورزی پرداخته شده است.

رئیس انجمن کود و سم استان البرز با اشاره به ضرورت توجه به تولید داخلی اعلام کرد که با مشکلاتی برای تولید کنندگان داخلی همراه شده است. 
دکتر محمد خصوصی اظهار داشت : با توجه به ظرفیت های داخلی ، نباید مجوز واردات سموم کشاورزی صادر شود. 
وی بیان داشت: سموم تولیدی داخل کشور از کیفیت بالایی برخوردار بوده و مطابق با استانداردهای جهانی تولید می شود.لیکن با این اوصاف واردات سموم بی کیفیت خارجی سبب آسیب به تولید داخلی و حتی محصولات کشاورزی و باغی شده است. 

رئیس انجمن کود و سم البرز افزود: واردات سموم بی کیفیت خارجی افزون بر آسیب های اقتصادی ، سبب خروج ارز از کشور می شود. 
خصوصی اظهارداشت: از ۳۰۰ قلم سمومی که وارد کشور می شود بیش از ۷۰ درصد مشابه آنها با کیفیت بهتردر داخل تولید می شود اما واردات همچنان ادامه دارد. 
رئیس انجمن کود و سم البرز گفت: کل نیاز کشور به سموم شیمیایی ۲۴ میلیون لیتر در سال است که بخش عمده این نیاز در داخل کشور تولید می شود. 
وی اظهار داشت : قرار براین بود که ۱۲ درصد کود و سم شیمیایی وارد کشور شود اما اکنون بیش از ۳۰ درصد واردات داریم که آسیب اساسی برای تولید داخلی است. 
رئیس انجمن کود و سم استان البرز افزود: تولید کنندگان داخلی می توانند کل نیاز کشور تامین کنند ضمن آنکه تولید سموم شیمیایی ایرانی مطابق با استاندارد های جهانی است. 


وی با اشاره با شعار حمایت از کالای ایرانی اظهار داشت: برخی ما را محدود کرده اند و نمی گذارند تولید داخلی رشد کنند و سنگ لای چرخ تولید کنندگان می گذارند. 
خصوصی گفت: تولید کنندگان ایرانی آمادگی دارند ضمن تامین نیاز داخلی ، سموم شیمیایی را به کشورهای مختلف جهان صادر کنند.  به گفته وی، مسئولان می بایست بحث تعرفه ها و عوارض را سامان دهند و نگذارند سموم شیمیایی بیش از نیاز وارد کشور شود.
خصوصی ادامه داد: تمام نیاز کشور در بخش کود و سم به جز برخی مواد که دسترسی به آن نداریم ، می توانیم تامین کنیم . وی گفت: سال های گذشته سموم علف کش مورد نیار کشورهای عراق ، ترکیه ، آذربایجان، تاجیکستان و قزاقستان را تهیه می کردیم ، تازه این صنعت راهش را پیدا کرده بود اما واردات بر پیکره تولید داخلی ضربه زد. خصوصی بیان داشت : اکنون بیش ۱۰ هزار نفر شغل مستقیم و غیر مستقیم در بخش کود و سم ایرانی وجود  دارد.
وی گفت: تولید سموم کشاورزی ۴۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی برای کشور دارد.

رئیس انجمن کود و سم استان البرز ، تعداد تولید کنندگان کود و سم کشور را ۷۰ شرکت اعلام کرد و بیان داشت: خواسته ما از وزارت جهاد کشاورزی حمایت از تولید داخلی است.
وی بیان داشت : به رغم محدودیت ها ، اکنون کود و سم ایرانی به کشورهای ارمنستان، آذربایجان، تاجیکستان و ترکمنستان صادر می شود.

 

https://zistonline.com/vdcdo905.yt0jn6a22y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما