تاریخ انتشار :چهارشنبه ۷ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۰۰
کد مطلب : 78639
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مهمترین مسأله در کشور آب است که هنوز به آن توجه نمی شود، در صورتی منابع آبی حفظ می شود که میزان مصرف آب در کشور ۴۰ درصد کاهش یابد.
میزان مصرف آب در کشور باید به ۴۰ درصد کاهش یابد
به گزارش زیست آنلاین، عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست  در یک برنامه تلویزیونی اظهار کرد: مهمترین و اولین چالش زیست‌محیطی در کشور آب است،‌گفت: متاسفانه در کشور بیش از ظرفیت از آب استفاده می‌شود. کشورهای دنیا به این نتیجه رسیده‌اند که باید تنها ۴۰ درصد از آب‌های تجدید پذیر استفاده کنند.

کلانتری افزود: در سال جاری به دلیل کمبود بارش‌ها در کشور با بحران آب رو به رو شدیم. این موضوع به دلیل قرار گرفتن ایران در منطقه خشک و نیمه خشک یک موضوع عادی محسوب می شود البته مصرف آب در ایران بالاتر از استاندارد جهانی یعنی ۱۱۰ درصد است.

وی در ادامه تاکید کرد: اصل اول در بهینه مصرف کردن آب، صرفه جویی است. باید به جای بهره برداری ۸۰ میلیارد متر مکعبی آب، حدود ۴۰ میلیارد متر مکعب بهره‌برداری کنیم اما متاسفانه به این موضوع بی توجه هستیم.

معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه برای حفظ حقوق نسل‌های آینده باید در مصرف آب صرفه جوی کنیم، تصریح کرد: مهمترین مسأله در کشور آب است که هنوز به آن توجه نمی شود. به همین دلیل شاهد خشک شدن ۸۰ درصد دشت‌ها و چاه‌های آب زیرزمینی و رودخانه‌ها هستیم چرا که با افزایش جمعیت نیاز به تامین غذا داریم. به همین دلیل مجبور به توسعه کشاورزی هستیم.

وی ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست برای کاهش مصرف آب در کشور اقدامات بسیاری انجام داده است. میزان مصرف آب در کشور باید به ۴۰ درصد کاهش یابد. در این صورت است که منابع آبی حفظ می شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست کلانتری با اشاره به اینکه برای اجرای برنامه توسعه ششم باید به ۸۰ میلیارد متر مکعب آب مصرفی ۳۵ میلیارد متر مکعب آب دیگر نیز اضافه شود، تصریح کرد: در کشوری که با کمبود آب مواجه است، این مقدار آب باید کم شود. حال باید میزان مصرف آب به ۴۰ میلیارد متر مکعب برسد.

وی افزود: حفظ منابع ژنتیک اعم از حیوانی و زیستگاهی و سیاستگذاری در محیط زیست دو وظیفه مهم سازمان حفاظت محیط زیست است. این سازمان عهده دار تعیین استانداردهای زندگی مردم، رفع ‌آلودگی‌ها و ناظر بر اجرای قوانین مربوط به حفظ منابع زیست محیطی است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: استراتژی سازمان حفاظت محیط زیست در توسعه پایدار برای حفظ منابع ژنتیک باید در ابتدا مسائل اقتصادی،‌ سیاسی،‌ اجتماعی و حفظ حقوق نسل‌های آینده باشد که حفظ حقوق نسل‌های آینده مهمترین اولویت سازمان محیط زیست است.

وی درمورد وقوع گرد و غبار در منطقه گفت: گرد و غبار دو منشا داخلی و خارجی دارد. کاری برای گرد و غبار با منشا خارجی نمی توانیم انجام دهیم چراکه محیط زیست در کشورهای عراق و سوریه به دلیل حضور گروه‌های تروریستی داعشی به‌طور کامل تخریب شده و منشأ خارجی گرد و غبار منطقه از غرب به شرق است.

معاون رئیس جمهور افزود: گرد وغباری که منشا داخلی دارد به دلیل مدیریت نادرست در منابع و خشک شدن تالاب‌ها همچنین بی‌تدبیری در ساخت سدها است و همین موضوع مهمترین عامل خشکی رودخانه‌ها و تالاب‌ها و نابودی زیستگاه‌ها محسوب می‌شود و باعث ایجاد خیزش گرد و غبار در منطقه شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: در تمام کشورهای دنیا برای حفظ محیط زیست و منابعی که در تهدید نابودی هستند، اقدامات بسیاری صورت می‌گیرد. سازمان ملل نیز برای حفظ محیط زیست و جلوگیری از تشدید تغییر اقلیم سالیانه حدود ۲۰۰ میلیارد یورو به کشورها می‌دهد.

بحران آب

چندی پیش، در بهمن ماه سال گذشته، دکتر برات قبادیان، معاون آموزش،‌ پژوهش و فناوری وزارت صنعت،‌ معدن و تجارت  در همایش مدیریت آب در صنایع فرآوری مواد معدنی از مصرف دو برابری آب هر شهروند ایرانی نسبت به دنیا خبر داده بود، به نظر می رسد موضوع مدیریت و فرهنگسازی در خصوص آب از آن زمان تا کنون به جدیت بررسی نشده است.

در ادامه به بخشی از سخنان دکتر قبادیان در بهمن ماه ۹۶ پرداخته شده است.

به گزارش ایسنا، دکتر برات قبادیان در همایش مدیریت آب در صنایع فرآوری مواد معدنی در سال ۹۶ با بیان اینکه از سال ۲۰۱۲ بحث انقلاب چهارم مطرح شده است، افزود: علاوه بر آن سازمان ملل متحد ۱۷ هدف اساسی را برای توسعه پایدار در هزاره سوم مطرح کرده است که یکی از اهداف آن،‌ به موضوع آب پرداخته است.

وی با بیان اینکه در صورتی که کشورها برای رسیدن به انقلاب چهارم صنعتی از این مساله غافل شوند، دچار چالش‌های زیادی خواهند شد، اظهار کرد: کاهش بهره‌وری تولید، کاهش رضایت مصرف‌کنندگان، عدم امکان حضور در بازارهای جهانی،‌ کاهش صادرات و ورشکستگی صنایع از جمله چالش‌های کشورها ناشی از عدم ورود به انقلاب چهارم به شمار می‌رود.

قبادیان با تاکید بر اینکه اقتصاد کشور تاکنون مبتنی بر منابع و خام‌فروشی بوده است، ادامه داد: توسعه پایدار عبارت است از برآورده کردن نیازهای نسل امروز بدون آنکه منابع نفت‌های آینده به خطر انداخته شود.  این در حالی است که ما برای توسعه با نادیده گرفتن محیط زیست مشکلات زیادی را برای نسل‌های آتی به ارمغان گذاشته‌ایم.

وی با اشاره به وضعیت منابع آبی کشور، خاطر نشان کرد: بر اساس آمارهای رسمی میزان بارش سالانه کشور، ‌حدود ۴۰۰ میلیارد مترمکعب است که ۷۰ درصد آن بطور مستقیم تبخیر می‌شود.

معاون آموزش،‌ پژوهش و فناوری وزارت صنعت،‌ معدن و تجارت با تاکید بر اینکه این امر به دلیل عدم مدیریت منابع آب بویژه آب‌های پشت سد است،‌ اضافه کرد: از برنامه‌ دوم توسعه کشور به صورت بی مهابا به سمت توسعه کشاورزی حرکت کرده است؛ این امر به گونه‌ای بوده است که اقدام به کشت هندوانه کرده‌ایم در حالی که هر کیلوگرم این محصول نیاز به ۳۰۰ لیتر آب دارد. این سیاست،‌ نادرست است ولی پافشاری بر روی تولید محصولات آب‌بر نیز زیاد بوده است.

قبادیان با بیان اینکه میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی دنیا ۷۰ درصد است، اظهار کرد: متاسفانه این میزان در ایران ۹۲ درصد کل منابع آب کشور را شامل می‌شود. علاوه بر آن بر اساس آمارها هر ایرانی دو برابر میانگین مصرف جهانی آب مصرف می‌کند.

وی با بیان اینکه علاوه بر آن هر ایرانی آلاینده‌های بیشتری نسبت به شهروندان سایر کشورها تولید می‌کند، ادامه داد: این در حالی است که از سال ۲۰۳۳ مقررات زیست‌محیطی سخت‌گیرانه‌ای در حوزه کاهش آلاینده‌های هوا وضع خواهد شد که در صورت ادامه این روند ایران جریمه‌های سنگین زیست‌محیطی را متحمل خواهد شد.

معاون آموزش،‌ پژوهش و فناوری وزارت صنعت،‌ معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به چالش‌های کشور در حوزه آب در بخش معادن گفت: خوشبختانه سیاست‌ها و اولویت‌های علم و فناوری در زمینه آب در شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری وضع شده است و سندی که این شورا تدوین کرده، تقریبا سندی است که جدید است و در آن به سیاست‌ها و اولویت‌های علم و فناوری تاکید شده است.

https://zistonline.com/vdccoeqm.2bq418laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما