طرح کاپ به صورت پایلوت در برخی از شهرک های مسکونی و ساختمان های اداری اجرا و در قالب این طرح مخازن جداگانه ای در ساختمان ها تعبیه می شود، به طوریکه شهروندان به صورت مجزا پسماندهای خود مانند شیشه، ظروف پِت، پلاستیک و ... را در مخازن قرار می دهند. معاون خدمات شهری شهرداری منطقه ۱۱ به عنوان یکی از مناطق اجرا کننده در تشریح اجرای خودجوش طرح کاپ با همکاری شورایاران به بازخورد مناسب و امیدبخش مشارکت شهروندان پس از جمع آوری مخازن زباله در خیابانی در محله راه آهن اشاره می کند و اجرای آن را امیدوارکننده می داند.
به گزارش زیست آنلاین، کورش خرد در تشریح اجرای طرح کاپ در سطح محلات منطقه ۱۱ شهرداری تهران با همکاری شورایاران و مشارکت شهروندان، گفت: طرح کاپ قرار است تا به صورت کلی در شهر تهران اجرا شود، اما چند منطقه برای پایلوت انتخاب شدند که منطقه ۱۱ شهرداری جزو مناطق پایلوت نبود ولی با توجه به اینکه ارتباط خوبی با نمایندگان مردم در شورایاری ها داریم و پایه و اساس اجرای طرح کاپ بر مشارکت مردم استوار است، این پتانسیل در محلات منطقه مشاهده شد که اجرای طرح را در منطقه ۱۱ آغاز کنیم.
وی افزود: بر همین اساس با مشورت سازمان مدیریت و پسماند شهرداری تهران ابتدا در سه محله از ۱۷ محله منطقه، کار را شروع کردیم و جلسات توجیهی برگزار و طی آن مشکلات پیشرو مورد بررسی قرار گرفت و موارد مختلفی برای حل مشکلات پیش بینی شد و همه این اقدامات با مشارکت و همراهی شهروندان، پیمانکاران حوزه پسماند تر و خشک منطقه، شورایاران، شهرداران نواحی، محیط زیست، مدیران محلات و... انجام شد.
وی ادامه داد: در محله راه آهن که شورایاری بسیار فعالی دارد کوچه ای انتخاب شد و با گذاشتن وقت فراوان برای اطلاع رسانی و آموزش چهره به چهره توسط شورایاری اقدامات توجیهی انجام شد؛ بنر نصب شد و خانه به خانه با اهالی گفتگو انجام شد؛ در این راستا خواسته های مردمی نیز بررسی شد و در جهت تحقق آنها گام برداشته شد که در این مسیر سر کوچه مورد نظر میزی قرار گرفت، به طوریکه برای پرسش و پاسخ و به سراغ افرادی که رعایت نمی کردند رفتند و نسبت به مزیت های اجرای طرح آنها را آگاه کردند.
وی تاکید کرد: قطعا کار پرزحمت و پرچالشی پیشرو است و در برخی محلات این کار نیازمند وقت بیشتری است تا اطلاع رسانی و مشارکت مردم محقق شود. امروز در محله راه آهن به جایی رسیدیم که از مجموع افرادی که در گذشته در طول روز زباله بیرون قرار می دادند امروز حدود ۸۰ درصد دیگر این کار را انجام نمی دهند و به این ترتیب بازخورد بسیار مناسبی دریافت کرده ایم.
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه ۱۱ در ادامه با تاکید بر لزوم مشارکت شهروندان در موفقیت اجرای "طرح کاپ" گفت: در ادامه روند کار در راه آهن پس از اجرای برنامه مخازن را از کوچه جمع کردیم و محل دپوی زباله ای باقی نگذاشتیم. به این ترتیب شهروندان هر شب ساعت ۹ زباله ها را درب منازل خود قرار می دهند و حتی برخی برای اینکه درب خانه هم زباله قرار نگیرد ساعت حضور ماشین جمع آوری زباله که معمولا هنگام حضور در محله آهنگ مخصوصی هم پخش می کند را می دانند و همان ساعت زباله خود را می آورند و تحویل می دهند. به این ترتیب کوچه هم پاکیزه باقی می ماند.
وی افزود: در طول روز مخزن و محل دپویی برای قرار دادن زباله ها وجود ندارد که فردی زباله را آنجا بریزد؛ لذا زباله ها در خانه ها می ماند تا شب که ماشین جمع آوری زباله می آید. بر همین اساس این خیابان در راه آهن به عنوان پایلوت خود منطقه تبدیل شده و به نوعی الگویی برای کل منطقه شده است.
وی ادامه داد: درحال حاضر سه محله راه آهن، حشمت الدوله و جمهوری در منطقه ۱۱ شهرداری تهران طرح کاپ در آنها اجرایی شده است و پس از آغاز کار در این محلات در نواحی یک و دو با فاصله حدود ۴ هفته ای خودشان خیابانی را معرفی کردند که طرح کاپ اجرایی شود.
به گفته وی، در همین راستا در ناحیه یک محله انقلاب و خیابان ابوریحان و در ناحیه دو هم خیابان معتمدی انتخاب شدند و بحث اطلاع رسانی و آموزش چهره به چهره نیز به نواحی و شورایاری ها سپرده شد.
خرد تاکید کرد: بی تردید هیچ عجله ای برای جمع آوری مخازن نداریم و حتما ابتدا باید اطلاع رسانی انجام و پس از جذب همراهی و مشارکت مردم کار را به پیش ببریم. نمی خواهیم مردم به یکباره دچار تغییر رفتار شوند و مشکلی در زندگی آنها ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه هنوز به جز محله راه آهن در سایر محلات مخازن جمع آوری نشده است، افزود: در اجرای طرح کاپ در سایر محلات در مرحله اطلاع رسانی و آگاهی بخشی هستیم و آموزش چهره به چهره را دنبال می کنیم. در راه آهن با جمع آوری مخازن جای آن را به صورت برجسته گل کاری کرده ایم تا اعلام کنیم معابر ما باید به این شکل باشند.
وی ادامه داد: بی تردید نمی توان گفت در مسیر اجرا مشکلی نیست و ۱۰۰ درصد شهروندان رعایت می کنند و زباله را در طول روز در معابر قرار نمی دهند، اما در مقایسه با هزینه هایی که به واسطه حضور مخازن اعم از نگهداشت و شستشو، رنگ آمیزی و تعویض و همچنین ریختن زباله اطراف مخازن و ورود به نهرها که برای شهرداری زحماتی به همراه دارد وضعیت فعلی بسیار بهتر است و امیدوار کننده است.
وی اظهار کرد: در بحث تفکیک نیز ضعف داریم اما در همین خیابان محله راه آهن از ۷۰۰ خانوار موجود حدود ۱۰۰ خانوار ،تفکیک را نیز انجام می دهند و این یعنی یک شروع خوب برای اجرای طرح کاپ در منطقه ۱۱ شهرداری تهران و این برای ما امیدبخش بود.
وی تاکید کرد: باید به تدریج مردم را آگاه کنیم و شهروندان را مطلع کنیم و مشارکت آنها را جذب کنیم؛ بی تردید در اجرای این طرح باید صبر و پیگیری مستمر را در دستور کار خود قرار دهیم تا به موفقیت دست پیدا کنیم.
پیش تر صدرالدین علیپور در گفت وگو با ایسنا، در تشریح اجرای طرح کاپ به آغاز زمان اجرای طرح کاپ (کاهش پسماند) در مناطق ۲۲، ۲۱ و ۶ اشاره کرد و گفت: پیش از شیوع ویروس کرونا، طرح کاپ به صورت پایلوت در برخی از شهرک های مسکونی و ساختمان های اداری اجرا می شد. در قالب این طرح مخازن جداگانه ای در ساختمان ها تعبیه می شد و شهروندان به صورت مجزا پسماندهای خود مانند شیشه، ظروف پِت، پلاستیک و ... را در مخازن قرار می دادند. در نهایت نیروهای پسماند هفته ای یک یا دوبار در ازای پرداخت هزینه، پسماندهای خشک را جمع آوری می کردند.
وی با بیان اینکه اجرای محدود این طرح آن هم در مدت زمان کوتاه منجر به کاهش دفن پسماند از حدود ۷ هزار و ۲۰۰ تن به ۴ هزار و ۸۰۰ تن شد، تصریح کرد: با شیوع ویروس کرونا، عملیات تفکیک زباله به طور کامل در شهر متوقف شد. با این وجود با هماهنگی ستاد ملی مبارزه با کرونا قرار بر این شد، تا اجرای طرح کاپ در برخی از مناطق از سر گرفته شود. شهرداری با اجرای طرح کاپ در مناطق ۲۲، ۲۱ و ۶ به تدریج شاهد حذف مخازن فعلی زباله و جایگزینی مخازن سه گانه در بازه زمانی ۳ تا ۴ ماه در اکثر ساختمان های تجاری، اداری و مسکونی خواهیم بود.
به گزارش ایسنا، وی تاکید کرد: اجرای طرح کاپ تحول عظیمی در زیست شهری شهروندان ایجاد می کند. یکی از دلایل مهم حضور زباله گردها و به طور کلی زباله گردی در شهر این است که مردم پسماندهای خشک باارزشی را که برای مافیای زباله گردی منبع درآمد سرشار است، به راحتی در سطل های زباله می اندازند. طبیعی است در این شرایط عدهای سودجو به فکر کسب منافع حداکثری باشند. اما اگر این دور باطل تعطیل شود، نه تنها پدیده زباله گردی کم رنگ می شود، بلکه حجم تولید پسماند نیز کاهش می یابد.