تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۴:۰۰
کد مطلب : 81036
مجری تهیه و تدوین برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ در ایران و مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی، از صدور ابلاغیه‌ای از سوی سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر مشاوره و نظارت راهبردی برای تشکیل طرح ساختاری اجرای این برنامه و اقدامات مرتبط با آن خبر داد. همچنین، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: این استان به عنوان مرکز آموزش برنامه های حفاظت از پلنگ ایرانی برای استان های زاگرس نشین کشور انتخاب شده است.
اجرایی شدن برنامه حفاظت از پلنگ در ایران و بوشهر به عنوان مرکز آموزش برنامه های آن
به گزارش زیست آنلاین، آرزو صانعی، گفت: برنامه ملی جامعی که در خصوص تحقیقات، حفاظت و مدیریت پلنگ ایرانی در سال ۱۳۹۴ تکمیل شده بود، با پیگیری‌های سازمان حفاظت محیط زیست، معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی و دفتر حیات وحش و آبزیان آبهای داخلی این سازمان، ماه گذشته در مرحله اجرا قرار گرفت.

وی افزود: اگرچه هنوز بودجه‌ای به صورت ویژه به اجرای مفاد این برنامه اختصاص داده نشده، اما تشکیل طرح ساختاری اجرای برنامه یکی از اقدامات اساسی است که در بدو امر انجام می‌شود. همچنین، طراحی برنامه از ابتدا به گونه‌ای بوده که بسیاری از اقدامات در قالب همکاری‌های اداری و ظرفیت‌های موجود نیز قابل اجرا است.

صانعی، با یادآوری اینکه این برنامه در یکی از مشارکتی‌ترین سطوح ممکن طراحی شده است، گفت: همکاری ۴۷ گروه ذی اثر شناسایی شده که برخی از آنها نیز نهادهای دولتی هستند و برای اجرای موثر مفاد آن مورد نیاز خواهند بود.

برنامه ملی پلنگ ایرانی که به دنبال اجرای ۳۰ برنامه در سطوح مختلف از سال ۱۳۹۱ تهیه و تدوین شده بود، در ۱۱ فصل با موضوعات زیستگاه‌ها و مناطق آزاد و چهارگانه؛ دامپزشکی، بیماری‌ها و امداد و نجات، فضای حفاظت فیزیکی، امور بین الملل و زیستگاه‌های فرامرزی، طرح بیمه پلنگ ایرانی، تحقیقات، پایش و ارزیابی، پارک طبیعت پردیسان، ذخایر ژنتیکی، شبکه ملی پلنگ ایرانی، آموزش و توانمندسازی، روابط عمومی و امور رسانه، تهیه و تدوین شده است.

پلنگ ایرانی یکی از زیرگونه‌های پلنگ در آسیا است که در گذشته پراکنش وسیعی در جنوب غرب آسیا داشته است. اکنون تصور می‌شود که گستره پراکنش آن در کشور در حال تفکیک شدن به دو نیمه شمالی و مرکزی-جنوبی جدا افتاده از هم است که در صورت عدم اجرای اقدامات مدیریتی مقتضی، سبب تسریع روند انقراض آن خواهد شد. مطالعاتی که پیشتر در خصوص میزان تلفات و مرگ و میر این گونه در کشور انجام شده بود، نشان داد که طی دوره مطالعاتی مذکور، شکار و استفاده از طعمه مسموم و تلفات جاده ای به ترتیب عامل ۷۰ و ۱۸ درصد از موارد تلفات پلنگ در کشور بوده است.

بوشهر مرکز آموزش برنامه های حفاظت از پلنگ زاگرسی شد بوشهر مرکز آموزش برنامه های حفاظت از پلنگ زاگرسی شدمدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: این استان به عنوان مرکز آموزش برنامه های حفاظت از پلنگ ایرانی برای استان های زاگرس نشین کشور انتخاب شده است.

فرهاد قلی نژاد روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: با تفاهم نامه منعقده شده با یکی از واحدهای صنعتی حامی پلنگ ایرانی، استان بوشهر مسئول و مرکز برنامه ریزی آموزشی برای حفاظت از پلنگ ایرانی پنج استان زاگرس نشین ایران شامل بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد، خوزستان و چهار محال و بختیاری شده است.

وی بیان کرد: در سال ۹۷ دبیرخانه حفاظت از پلنگ ایرانی در شهر برازجان مرکز شهرستان دشتستان تأسیس و برنامه‌های آموزشی حفاظت از این گونه آغاز شد و با جدی تر شدن برنامه‌ها در سال ۹۸ پایش و آموزش پیرامون پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های کوهستانی استان بوشهر آغاز می‌شود.

قلی نژاد اضافه کرد: علاوه بر زیستگاه‌های کوهستانی استان بوشهر یکی از روستاهای کوهستانی استان‌های زاگرسی نیز پایلوت آموزش برای حفاظت از گونه ارزشمند پلنگ ایرانی انتخاب شد.

قلی نژاد در بخش دیگری اظهار داشت: استان بوشهر دارای سه منطقه حفاظت شده شهرستان دشتی، تالاب حله، خاییز و کوه بیرمی است.

وی افزود: سه منطقه شکار ممنوع تنگ باهوش-شاهزاده ابراهیم، کوه سیاه و کوه مند آگهی شده تا پس از پنج سال ممنوعیت شکار شرایط زیستی منطقه مورد پایش قرار گیرد که اگر شرایط کارشناسی آنها احراز شد این مناطق به حفاظت شده ارتقا یابند.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: از نظر گونه‌های جانوری استان بوشهر زیستگاه لاک پشت‌های دریایی، دلفین، گونه‌های پازن، قوچ و میش، پلنگ ایرانی و آهو است.

جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:

نجات پلنگ ایرانی از چنگال انقراض

بانک اسپرم پلنگ ایرانی در باغ‌وحش تهران ایجاد شده است

برای اولین بار در ایران لقاح مصنوعی پلنگ ایرانی

زیستگاه امن پلنگ ایرانی کجاست

آخرین وضعیت لقاح مصنوعی پلنگ ایرانی

وضعیت نامطلوب باغ وحش‌های ایران

حضور گله های دام و سگ های چوپانان قلمرو یوزها را محدود کرده است

https://zistonline.com/vdch-vn6.23nzxdftt2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما