تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۴:۰۰
کد مطلب : 80986
رئیس حفاظت محیط زیست اردکان گفت: شهرستان اردکان از جایگاه ویژه‌ای در حوزه حفاظت محیط زیست برخوردار است و از این رو نیاز به توجه ویژه هم دارد. فرماندار اردکان با بیان اینکه باید صنایعی در چرخه تولید شهرستان مستقر شوند که به وضعیت محیط‌ زیستی آسیب وارد نکنند و مطالعات لازم صورت گرفته و هم‌صدایی همه دستگاه‌های مرتبط در این زمینه وجود داشته باشد گفت: چاپکار علمی و مستند درباره وضعیت آلایندگی صنایع انجام و نتایج آن به اطلاع عموم برسد.
توجه ویژه به حفاظت محیط زیست اردکان و استقرار صنایع بدون آلایندگی در این شهر
به گزارش زیست آلاین، مرتضی عزیزی، در ابتدای نشستی که با حضور فرماندار اردکان به مناسبت هفته محیط زیست برگزار گردید، به بیان گزارشی از وضعیت شهرستان، اقدامات و برنامه‌های این اداره پرداخت.

وی در این گزارش چنین اعلام کرد: شهرستان اردکان با دارا بودن صنایع متعدد فولاد، کاشی، شیشه، نساجی و بیشترین تعداد کوره پخت آهک، آسفالت، آجر و صنایع تولید شن و ماسه و بیشترین تعداد معادن فلزی و غیرفلزی و وجود کویرهای بکر وسیع و مناطق و زیستگاه‌های طبیعی در استان از اهمیت و جایگاه مهمی برخوردار می‌باشد و رتبه اول صنعتی و معدنی و وسعت را دربین شهرستان‌های استان به خود اختصاص داده است.

در بخش تجهیزات و پرسنل اداری و اجرایی متأسفانه با توجه به پتانسیل‌ها ویژه‌ای که در شهرستان وجود دارد نسبت به دیگر شهرستان‌ها یا هم وزن یا کمتر از بعضی از مناطق است.

بر اساس نتایج حاصل از طرح مطالعه شناسایی کانون‌های مولد گرد و غبار استان، در شهرستان اردکان سهم اصلی ایجاد کانون‌های آلودگی هوا در به ترتیب مربوط به منابع نقطه‌ای شامل، معادن و صنایع و نقاط دفن و دپو نخاله‌های ساختمانی و صنعتی می‌باشد و عامل دوم منابع صفحه‌ای شامل اراضی ملی و طبیعی و اراضی ملی تغییر کاربری داده شده و کویرها می‌باشد.

عامل سوم منابع خطی شامل، جاده‌های خاکی معادن و جاده‌های مزارع و راه‌های خاکی ای ایجاد شده درمراتع می‌باشد.

بیش از ۹۰ درصد معادن با توان غبارزایی بالا در شهرستان اردکان قرار گرفته و از بین ۱۰ شهرستان استان (اردکان، اشکذر، میبد و یزد در گروه شهرهای درمعرض شدید گردو غبار می‌باشند که از ۲۰۰ روز سال حداقل یک ساعت گردو غبار را در شبانه روز دارند.

اما خوشبختانه به همت مسئولان و حساسیت‌های بالای مردم شهرستان در بخش محیط زیست علی رغم تمام شاخصه‌های بالا در بخش محیط زیست و توسعه صنعتی و وسعت شهرستان لذا به لحاظ اولویتی برای شروع مبارزه با رفع آلودگی در استان، اشکذر با ۹۳ امتیاز رتبه اول، میبد با ۸۹ امتیاز رتبه دوم و یزد با ۷۶ امتیازرتبه سوم و اردکان با ۷۵ امتیاز رتبه چهارم را در بین شهرستان‌های در معرض شدید گرد و غبار قرار دارد.

علی رغم فشارهای زیاد سرمایه‌گذاران وبرخی مسئولان خوشبختانه این اداره افتخار دارد که در مسیر شمال و شمال شرق شهرستان که تنها مسیر تنفسی و تغذیه هوای سالم به شهرستان و به عنوان ریه شهرستان برای حفظ سلامت محیط و هوای شهر و شهروندان می‌باشد از استقرار هرگونه صنعت جلوگیری به عمل آورده و پیشنهاد به حفظ کاربری اراضی یا توسعه فضای سبز و مراکز تفریحی را در مسیر داشته است.

اقدامات مؤثر و تأثیرگذار و فعالیت‌های محیط زیست شهرستان در سال‌های گذشتهتشدید نظارت‌ها و پایش های شبانه روزی تیم پایش شهرستان بر فعالیت صنایع مستقر در شهرستان که علی رغم کمبود نیروی انسانی و امکانات از ابتدای سال ۹۷ تاکنون تعداد ۱۸۰۹ مورد پایش که تعداد ۱۳۲۷ مورد پایش روزانه و ۴۸۲ مورد شبانه و تعداد ۹۰ مورد صنایع اخطار رفع الایندگی از اداره محیط زیست دریافت و تعداد هشت مورد صنایع خاطی به دادگاه معرفی و تعداد ۲۹ مورد صنایع درلیست صنایع الاینده محیط زیست قرار گرفتند و یک مورد صنعت الاینده با حکم قضائی و پیگیری این اداره پلمپ و ۳ صنعت بزرگ فولادی به پایش انلایبن متصل گردیده است.

با پیگیری این اداره و حمایت مسئولان و قوه قضائیه برای اولین بار در کشور سیستم‌های نوین کنترل آلودگی و فرار دود در ۲و احد فولاد القایی شهرستان اجرا که به عنوان طرح پایلوت و الگو در کشور مطرح می‌باشد.

نصب ۲ نمایشگر نمایش وضعیت آلودگی شهرستان و نصب ۲ دستگاه پالایش آلایندگینصب ۲ نمایشگر نمایش وضعیت آلودگی شهرستان و نصب ۲ دستگاه پالایش آلایندگی که یک مورد دستگاه سنجش دارای نقص فنی و از مدار خارج شده است.

در راستای کنترل و کاهش ذرات معلق ۹۹ درصد سنگ شکن‌های واحدهای کاشی شهرستان مسقف و دارای سیستم کنترل الودگی می‌باشد.

در راستای کاهش آلودگی ناشی از کارخانجات تولید شن و ماسه در شهرستان تمام سنگ شکن‌ها و واحدهای تولید شن و ماسه ملزم به اجرای حصار کشی مناسب و ایجاد فضای سبز گردیدند وعدم صدور پروانه بهره برداری انها تا اجرای کامل ضوابط زیست محیطی را در دستور کار داشته است

اصلاح خط تولید آهک سنتی واحدهای موجود در شرق اردکان به صورت نیمه صنعتی و نصب فیلتر مناسب و رعایت ضوابط زیست محیطی وایجاد حصار مناسب

اجرای پایش های دوره‌ای سه ماهه از صنایع توسط ازمایشگاه متعدد که این اداره در سال ۹۷ تاکنون تعداد ۲۵ مورد نظارت بر نحوه تست و عملکرد و راستی ازمایی نتایج این واحدها را داشته است.

اعمال محدودیت استقرار و توسعه صنایع در محور عقدا و چک چک و حاشیه شهرستان و هدایت سرمایه گذاران به نقاط کمتر بهره مند شهرستان (ساغند و رباط)در حوزه طبیعی شهرستان اردکان با دارا بودن تنها پارک ملی استان و یک منطقه حفاظت شده و یک پناهگاه حیات وحش دره انجیر به عنوان اخرین ذخیره گاه یوزپلنگ ایرانی در حوزه کویر مرکزی ایران با وسعتی بالغ بر ۴۰۰ هزار هکتار و علیرغم خشکسالی‌های سال‌های گذشته و تلفات حیات وحش و مشکلات ناشی از خشکسالی‌ها و تخریب زیستگاه‌ها و فعالیت گسترده معادن این اداره با اجرای اقدامات مبارزه با خشکسالی و پروژه‌های عمرانی و احداث ۲۷ مورد منبع و آبشخوار با حجمی بالغ ۱۸۱۰ مترمکعب و اجرای طرح‌های آبخیزداری و جلوگیری از هجوم دام و شتر به عنوان الگو در کشور در راستای طرح‌های مقابله با خشکسالی مطرح می‌باشد.

با حمل تانکر آب و علوفه و گشت و کنترل با ۴ دستگاه خودروی پیکاپ و پنج باب محیط بانی فعال و ۱۰ نفر نیروی اجرایی محیط بان و حمایت‌های مردمی و سازمان‌های مردم نهادهای فعال اقدام به حفظ و حراست از عرصه‌های طبیعی و ذخایر ژنتیکی شهرستان نموده که از سال ۹۴ تاکنون تعداد ۳۹ پرونده تخلف شکار و صید با ۷۶ نفر متخلف دستگیر و تحویل مقامات قضائی شهرستان شده است.

متوسط کشوری حفاظت هر ۵۰۰۰ هکتار یک نفر محیط بان می‌باشد حال اینکه شهرستان در مناطق تحت مدیریت سازمان با هر محیط بان ۴۰/۰۰۰ هکتار یعنی هشت برابر متوسط کشوری حفاظت را انجام می‌دهد و به علاوه وسعت زیستگاه‌های شهرستان ۲۳ هزار کیلومتر مربع می‌باشد.

پیشنهادات این اداره در راستای بهبود وضعیت زیست محیطی شهرستان:

تأمین اعتبار لازم در راستای تکمیل و راه اندازی مرکز تحقیقات زیست محیطی شهرستان در راستای اعمال وظایف سازمانی در بخش‌های مختلف و تخصصی.

اعلام شعاع ممنوعه و رعایت حرایم زیستی شهر دراستقرار صنایع در محور عقدا به مهریز و بلااخص دشت اردکان با توجه به بارگذاری‌های بیش از حد.

جبران خسارت ناشی از فعالیت معادن در مناطق تحت مدیریت در همان شهرستان هزینه و جبران گردد با توجه به فعالیت معدن آنومالی دی ۱۹ در شهرستان اردکان و تأثر آن بر حیات وحش شهرستان لذا ارتقا سطح حفاظتی مناطق آزاد شهرستان و حذف تعارضات دام مناطق در راستای حفظ گونه‌های حیات وحش و تنوع زیستی شهرستان مورد انتظار می‌باشد

تأمین هزینه خرید یک دستگاه سنجش ذرات معلق پرتال در شهرستان و جانمایی شهرک صنعتی جدید و پهنه استقرار صنایع جدید در منطقه.

استقرار صنایع بدون آلایندگی در اردکانفرماندار: صنایع بدون آلایندگی در اردکان مستقر شوندبه گزارش ایرنا، فرماندار اردکان با بیان اینکه باید صنایعی در چرخه تولید شهرستان مستقر شوند که به وضعیت محیط‌ زیستی آسیب وارد نکنند و مطالعات لازم صورت گرفته و هم‌صدایی همه دستگاه‌های مرتبط در این زمینه وجود داشته باشد گفت: چاپکار علمی و مستند درباره وضعیت آلایندگی صنایع انجام و نتایج آن به اطلاع عموم برسد.

بهروز شهابی زاد در دیدار رئیس و کارکنان اداره محیط زیست شهرستان به مناسبت هفته محیط زیست افزود: در وضعیت اقتصاد و اشتغال فعلی که دولت با آن دست به گریبان است، رعایت مسائل زیست‌محیطی و کاهش اثرات آن باید به دقت مورد توجه قرارگیرد تا علاوه بر حفظ اشتغال، تبعات صنعتی‌شدن کاهش یابد.

وی با اشاره به اشباع دشت یزد-اردکان خاطرنشان کرد: ممنوعیت و یا محدودیت‌های لازم در عرصه واگذاری‌ها باید در شورای برنامه‌ریزی شهرستان و سپس کارگروه زیربنایی استان تصویب و انجام شود.

شهابی‌زاد بیان داشت: در حوزه صدور مجوزها باید وحدت رویه‌ای حاکم شده و این موضوع از حالت سلیقه‌ای و فردی خارج شود؛ ایجاد کارگروه واگذاری برای تصویب مجوزهای لازم ضروری است.

فرماندار اردکان با بیان این‌که نحوه اطلاع‌رسانی از وضعیت مسائل زیست‌محیطی شهرستان رضایت‌بخش نیست، اظهار داشت: در این شرایط اظهارنظرهای غیرکارشناسی می‌تواند افکار عمومی را منحرف کند؛ لذا باید کار علمی و مستند درباره وضعیت آلاینده‌های شهرستان انجام و نتایج آن به‌صورت شفاف به مردم اعلام شود.

وی با تأکید بر این‌که در برخورد با صنایع آلاینده هیچ‌گونه اغماضی نباید صورت گیرد، ادامه داد: یکی از سازمان‌هایی که می‌تواند در بحث یک‌درصد فروش معادن منتفع شود محیط‌ زیست است و باید روش و نحوه محاسبه خسارات بررسی و تعیین شود.

شهابی‌زاد تشدید نظارت‌ها بر صنایع را از انتظارات مهم خود بیان کرد و گفت: با توجه به گستردگی شهرستان اردکان باید سازوکارهای قانونی استفاده از NGOها و افراد علاقه‌مند آموزش‌دیده به‌عنوان محیط‌بان مورد بررسی قرار گیرد.

فرماندار اردکان اظهار داشت: وظیفه اداره حفاظت محیط زیست الزام و جلب همکاری صنایع برای پایش وضعیت آلایندگی واحدهایشان و درنهایت رفع نگرانی مردم درباره مسائل زیست‌محیطی به‌صورت مستند است.

مرکز شهرستان ۹۸ هزار نفری اردکان در ۶۰ کیلومتری شمال شهر یزد قرار دارد.

جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:

مهاجرت به دلیل کم آبی در انتظار دشت یزد و اردکان

توسعه صنعت پاک نیروگاه‌های خورشیدی در شهرستان اردکان

لب شور شدن یکی از مهمترین منابع آب استان یزد

https://zistonline.com/vdcaiona.49nwa15kk4.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما