تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۰۶:۰۰
کد مطلب : 80755
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان‌شرقی گفت: با اتمام و بهره‌برداری از پروژه مدول دوم تصفیه‌خانه فاضلاب شهری تبریز و انتقال پساب حاصل از آن، سالانه بیش از ۱۲۵ میلیون مترمکعب آب به پیکره دریاچه ارومیه هدایت خواهد شد. همچنین، وزارت نیرو اعلام کرد: بارندگی‌های مناسب سال آبی جاری موجب شده تا از میان ۱۷۸ سد بزرگ کشور در زمان حاضر ۸۶ سد مهم از جمله سدهای شهیدرجایی، طالقان، ساوه، البرز و شیرین‌دره بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد پرآب شده باشند.
هدایت سالانه 125میلیون مترمکعب آب پایدار به دریاچه ارومیه و حال خوب سدهای کشور
به گزارش زیست آنلاین، خلیل ساعی امروز در گفت و گو با خبرنگاران اظهار داشت: یکی از برنامه‌های اصلی دولت تدبیر و امید، توجه به موضوع احیای دریاچه ارومیه بوده و با تشکیل کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه برنامه‌ای در قالب ۲۶ بند به تصویب رسید که تا به امروز بخشی از این برنامه محقق شده است.

وی افزود: در ادامه اجرای برنامه‌های تدوین ‌شده، یکی از راهکارهای اساسی احیای دریاچه ارومیه تأمین آب از محل منابع جدید و دائمی است که در این خصوص سه پروژه تصفیه ‌خانه‌های فاضلاب شهری تبریز و ارومیه و انتقال پساب حاصل به سمت پیکره و انتقال آب از رود زاب به دریاچه ارومیه مطرح‌ شده است.

مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان شرقی اضافه کرد: پروژه‌های مطرح‌شده از اصلی ‌ترین منابع تأمین آب پایدار در مسیر احیای دریاچه است و با تحقق آن شاهد ورود یک منبع عظیم آبی پایدار و دائم به پیکره دریاچه ارومیه خواهیم بود که به وضعیت بارشی حوضه ارتباطی نخواهد داشت.

وی ادامه داد: در حال حاضر پروژه مدول دوم تصفیه‌ خانه فاضلاب شهری تبریز بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که در صورت اتمام و بهره‌برداری سالانه بیش از ۱۲۵ میلیون مترمکعب آب به پیکره دریاچه ارومیه هدایت خواهد شد.

ساعی گفت: در کنار این موضوع با بهره‌برداری از پروژه طرح انتقال آب زاب به دریاچه سالانه ۶۵۰ میلیون مترمکعب و با اتمام تصفیه‌خانه فاضلاب شهری ارومیه سالانه ۵۵ میلیون مترمکعب آب به پیکره دریاچه ارومیه منتقل می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به تأکیدات معاون اول محترم رئیس‌جمهور و رئیس محترم سازمان حفاظت محیط‌ زیست بر اتمام این ۳ پروژه، امیدواریم تا پایان سال جاری به بهره‌برداری برسد که در این صورت در کنار همه اقدامات فنی و فرهنگی شاهد ورود سالانه حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب ثابت به پیکره دریاچه ارومیه خواهیم بود.

به گزارش ایرنا، تراز دریاچه ارومیه از سال ۱۳۴۴ تا سال ۱۳۷۲ در حد فاصل یکهزار و ۲۷۴ متر تا یکهزار و ۲۷۸ متر متغیر بود، اما از این تاریخ روند کاهشی تراز دریاچه آغاز شد و تا سال ۱۳۹۳ کاهش متوسط سالانه ۴۰ سانتی متر و در مجموع ۸ متر از تراز دریاچه ارومیه به ثبت رسید.

پس از تصویب طرح نجات دریاچه ارومیه و با وجود تغییر نداشتن چشمگیر بارش های حوضه در چهار سال گذشته تراز دریاچه ارومیه نسبت به تراز احتمالی از روند گذشته با افزایش ۹۰ سانتیمتری همراه شد که این نشان ‌دهنده توقف روند کاهشی و تثبیت وضعیت دریاچه است.

دریاچه ارومیه یکی از مهمترین و ارزشمندترین زیست‌ بوم‌های آبی در شمالغرب ایران است که ۵۵۰ گونه گیاهی یک ‌ساله و چند ساله در ناحیه اکولوژیک آن شناسایی شده و پوشش گیاهی بیشتر این منطقه شامل گونه‌‌های شورپسند، خشکی ‌دوست و آبزی است.

این دریاچه به ‌دلیل برخورداری از ویژگی‌های طبیعی و اکولوژیکی منحصر به فرد از سال ۱۳۴۶ به عنوان پارک ملی و به همراه جزایر کبودان و قویون داغی جزو مناطق حفاظت شده اعلام شد.

دریاچه ارومیه در سال ۱۳۵۴ به عنوان سایت رامسر( تالاب بین ‌المللی) ثبت و در سال ۱۳۵۶ از سوی یونسکو جزو مناطق حفاظت ‌شده نیز اعلام شد.
حوضه آبریز این دریاچه با مساحت ۵۱ هزار و ۸۷۶ کیلومترمربع یکی از ۶ حوضه آبریز اصلی کشور است.

حال خوب سدهای کشورجدیدترین وضعیت ذخیره سدهای ایرانذخیره سدهای ایران زیر سایه بارندگی‌های اخیر افزایش یافت؛ به طوری که ورودی مناسب به مخزن سدها موجب شده تا از میان ۱۷۸ سد بزرگ، تعداد ۸۶ سد مهم که حدود ۶۰ درصد از ظرفیت کل مخازن سدهای ایران را شامل می‌شوند، بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد پرشده باشند. هم اکنون ۴۱ سد بین ۷۰ تا ۹۰ درصد، ۲۱ سد بین ۵۰ تا ۷۰ درصد، چهار سد بین ۴۰ تا ۵۰ درصد و ۲۶ سد کمتر از ۴۰ درصد آب ذخیره شده دارند.

به گزارش ایسنا، بارندگی‌های مناسب سال آبی جاری موجب شده در حال حاضر ایران یکی از پر بارش‌ترین بازه‌های زمانی نیم قرن خود را تجربه کند و همه استان‌های ایران بارندگی فراتر از مدت متوسط بلندمدت را به ثبت برسانند. میزان بارندگی‌ها از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهرماه) تاکنون به حدود ۳۲۲ میلیمتر رسیده است که این رقم در مقایسه با سال آبی گذشته ۱۱۴ درصد و در مقایسه با مدت متوسط بلندمدت ۴۳ درصد افزایش یافته است.

پرشدگی ۹۰ تا ۱۰۰ درصدی ۸۶ سدآمارها حاکی از آن است که این بارندگی‌ها موجب شده تا از میان ۱۷۸ سد بزرگ کشور در حال حاضر ۸۶ سد مهم از جمله سدهای شهید رجایی، طالقان، ساوه، البرز، ساوه و شیرین‌دره بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد پر شده باشند. بنا بر اعلام وزارت نیرو، میزان آب ورودی به مخزن سدها نیز تحت تأثیر نزولات جوی بسیار مناسب چند ماه اخیر روند صعودی چشمگیری به خود گرفته است.

به طوری که میزان ورودی به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون با رشد ۲۹۱ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۶۸.۴۶ میلیارد مترمکعب رسیده است.
میزان آب موجود در مخزن سدها نیز با رشد ۵۹ درصدی نسبت به سال گذشته به ۴۰.۴۴ میلیارد مترمکعب رسیده است و هم اکنون ۸۱ درصد مخزن سدهای کشور پر شده است. میزان آب خروجی از سدها نیز به منظور کنترل سیلاب‌های اخیر رشد ۲۱۱ درصدی نسبت به سال گذشته داشته و به ۴۷.۹۹ میلیارد مترمکعب رسیده است.

حال خوب سدهای پنجگانه تهراندر این میان، سدهای تهران نیز از وضعیت خوبی برخوردارند و مخازن این سدها حدود یک میلیارد و ۳۰ میلیون مترمکعب آب دارند. تقریباً تا اواخر خردادماه همه سدهای این استان به استثنای سد لار، سرریز می‌کنند. به طور کلی حجم کل سدهای تهران دو میلیارد مترمکعب است و از آنجایی که سد لار فرار آب دارد و ظرفیت آن ۴۵۰ میلیون مترمکعب است. از یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون مترمکعب مخزن حدود یک میلیارد و ۳۰ میلیون مترمکعب خالی است و پیش‌بینی می‌شود مابقی آن یعنی یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون مترمکعب تا آخر خردادماه پر شود.

طبق آماری که هفته گذشته اعلام شد، ذخیره آب در سد کرج ۱۴۸ میلیون مترمکعب، در سد طالقان ۴۰۷ میلیون مترمکعب، سد لتیان ۶۶ میلیون مترمکعب، سد لار ۱۰۵ میلیون مترمکعب و سد ماملو ۲۱۱ میلیون مترمکعب است. به طور کلی ذخیره منابع سدهای پنج‌گانه تهران در ۱۷ اردیبهشت‌ماه، ۹۳۷ میلیون مترمکعب تخمین زده شد که این عدد نسبت به روز مشابه سال قبل ۳۹ درصد افزایش داشته است.

سال گذشته ذخیره سد کرج ۱۳۸ میلیون مترمکعب، سد طالقان ۲۹۱ میلیون مترمکعب، سد لتیان ۴۱ میلیون مترمکعب، سد لار ۳۸ میلیون مترمکعب و سد ماملو ۱۶۸ میلیون مترمکعب بوده است. در این راستا در سد کرج شاهد ۷.۲ درصد، در سد طالقان ۳۹.۹ درصد، سد لتیان ۶۱ درصد، سد لار ۱۷۶.۳ درصد و در سد ماملو ۲۶.۳ درصد افزایش ذخیره منابع آبی هستیم. 

جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:

وضعیت منابع آب در ایران

آخرین وضعیت منابع آب در کشور

کمبود ۵۰ میلیون متر مکعبی مخازن سدهای تهران

پر شدن سدهای تهران تا اواخر خرداد

 

https://zistonline.com/vdcenf8v.jh87ni9bbj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما