تاریخ انتشار :سه شنبه ۷ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۰۳
کد مطلب : 80106
مدل جدید آبخیزداری در سازمان جنگل‌ها اجرا می شود

سیلاب در طرح‌های آبخیزداری فرصتی برای بحران کم آبی

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها گفت: کشور سیل خیز ما دچار بحران کم آبی است و می‌توان از فرصت سیلاب در طرح‌های آبخیزداری استفاده کرد،
سیلاب در طرح‌های آبخیزداری فرصتی برای بحران کم آبی
به گزارش زیست آنلاین، مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها، وی با بیان اینکه کشور سیل خیز ما دچار بحران کم آبی است و می‌توان از فرصت سیلاب در طرح‌های آبخیزداری استفاده کرد،اظهارکرد: خسارت‌های سیل مهرماه نشان می‌دهد در صورتی که حتی یک ریال برای آبخیزداری هزینه شود چقدر می تواند اثربخشی داشته و در جلوگیری از خسارت‌ها تاثیرگذار باشد.

تنها ۲۰ درصد سیلاب‌ها با طرح آبخیزداری کنترل می‌شودمدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها گفت: در حال حاضر با اجرای طرح‌های آبخیزداری، ۲۸۰ میلیون مترمکعب معادل ۲۰ درصد از سیلاب کنترل و مدیریت شده است درحالی که بیشتر دشت‌های کشور سیل گیر هستند.

ابوالقاسم حسین پور در گردهمایی معاونان آبخیزداری منطقه ۳ در مرکز آموزش منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران واقع در کلارآباد با بیان اینکه اتفاقاتی که امسال به علت جاری شدن سیل روی داد، اهمیت آبخیزداری کشور را پررنگ تر جلوه می‌کند، اظهار کرد: با وجود محدودیت‌هایی که در کشور وجود داشت اما به این موضوع به خوبی توجه شد.

وی با اشاره به اجرای مدل جدید آبخیزداری در سازمان جنگل‌ها گفت: اعتبارات موتور محرکه سازمان از محل صندوق ملی بوده است.

بیشتر بخوانید: پایداری حوزه آبخیز در گرو توجه ویژه به شاخص های ترکیبیتنها ۲۰ درصد سیلاب‌ها با طرح آبخیزداری کنترل می‌شود

جایگاه سازمان جنگل‌ها ارتقا یافته استمدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها با بیان اینکه در حال حاضر هم جایگاه سازمان ارتقا یافته است و هم بخش‌ها فعال شدند، اظهارکرد: در استان‌ها و شهرستان‌های دیگر نیز در قالب سند آبخیزداری، این حوزه فعال شده است.

حسین پور با اشاره به تحولات مناسب در ابعاد مختلف مردمی و پررنگ شدن اطلاع‌رسانی تصریح کرد:  در صورتی که اعتبارات سال ۹۷ و ۹۸ افزایش چشمگیری پیدا کند بخش زیادی از عملکرد و انعکاس آن، مناسب این فعالیت‌ها خواهد بود.

مشارکت موثر مردم در عرصه‌های منابع طبیعی از علل موفقیت در اجرای پروژه‌های آبخیزداریوی مشارکت موثر مردم را در عرصه‌های منابع طبیعی از علل موفقیت در اجرای پروژه‌های آبخیزداری عنوان کرد و گفت: با کمک تسهیلگران تسری اقدامات موثری در بخش آبخیزداری و آبخوان‌داری اجرایی می شود.

حسین پور اضافه کرد: در مکان‌هایی که شبکه سرشاخه گیر بوده میزان خسارت‌های سیل به حدود ۵۰ درصد کاهش یافته در حالی که در جاهای دیگر صد درصد بوده است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر با اجرای طرح‌های آبخیزداری، ۲۸۰ میلیون مترمکعب معادل ۲۰ درصد از سیلاب کنترل و مدیریت شد درحالی که بیشتر دشت های کشور سیل‌گیر هستند، تصریح کرد: در قانون برنامه ششم توسعه سالانه ۵ درصد خدمت کشور به آبخیزداری اختصاص یافته و حدود ۴۰ هزار و ۸۰۰ قنات داریم که بیش از ۳۲ هزار رشته آن دایر است و مورد بهره برداری قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: فواید و مزایای توسعه عملیات آبخیزداری در جهانبررسی و مقایسه وضعیت خسارات ناشی از سیل اخیر

کنترل ۲۸۰ میلیون مترمکعب سیلاب شمال با اجرای طرح های آبخیزداریمدیرکل دفتر کنترل سیلاب سازمان جنگلها با تبیین کارکرد طرح های آبخیزداری در کاهش خطر سیل و کم آبی از کنترل ۲۸۰ میلیون مترمکعب از حجم سیلاب های شمال کشور در غرب مازندران و گیلان خبر داد.

 ابوالقاسم حسین پور در آبان ماه ۹۷ و در تشریح اثربخشی اقدامات صورت گرفته در سطح حوزه های آبخیز شمال کشور در کاهش خسارات سیل گفت: علی رغم شدت بالای بارندگی اواسط مهرماه شمال کشور و وقوع بارش ۳۴۶ میلی متر با شدت ۱۰۵ میلی متر طی سه ساعت در برخی از مناطق سیلزده، خسارات وارده در حوزه های تحت پوشش فعالیت های آبخیزداری و آبخوانداری نسبت به سایر حوزه ها کاهش چشمگیری داشته است.

وی تصریح کرد: چنانچه این حجم سیلاب کنترل نمی شد بدون تردید میزان و ابعاد خسارات بسیار گسترده تر می شد.

بررسی و مقایسه وضعیت خسارات ناشی از سیل اخیرحسین پور با اشاره به اجرای بیش از ۵۳۳ هزار هکتار فعالیت آبخیزداری و آبخوانداری در گستره سیل اخیر شمال کشور افزود: بررسی و مقایسه وضعیت خسارات ناشی از سیل اخیر با سیل های مشابه در گذشته و همچنین مقایسه حجم خسارات وارده قبل و بعد از اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوانداری در حوزه های آبخیز کاظم رود عباس آباد، ماشلک نوشهر، صفارود رامسر، امامزاده ابراهیم گیلان و نظایر آن که تحت پوشش فعالیت های پیشگیرانه در سطح حوزه بالادست قرار گرفته اند با سایر حوزه ها که باید طرح آبخیزداری در آن اجرا شود، نظیر حوزه شیرود و چشمه کیله تنکابن، قلعه رودخان و گشت رودخان گیلان محسوس است.

مدیرکل کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها اضافه کرد: به عنوان نمونه مقایسه خسارات سیل در حوزه آبخیز کاظم رود عباس آباد مازندران در سیل ۲۸ مهرماه ۱۳۸۲ با سیل ۱۳ مهرماه ۱۳۹۷ نشان می دهد که علی رغم افزایش بارندگی اخیر (۲۵۹ میلی متر بارش سال جاری در مقایسه با ۱۹۰ میلی متر بارندگی سال ۱۳۸۲)، حدود ۲۴ درصد کاهش خسارات مشاهده می شود.

حسین پور در بررسی علل ایجاد و تشدید سیل در مناطق جمعیتی در پایین دست، بر حفظ کاربری اراضی، رعایت حریم رودخانه ها و مسیل ها، جلوگیری از ساخت و ساز در مسیر سیلاب، توجه به هیدرولوژی شهری و روستایی و همچنین رعایت اصول فنی و تامین استحکام مورد نیاز با توجه به شدت سیلخیزی مناطق تاکید کرد.

وی عملکرد سازه های مشبک سرشاخه گیر احداث شده در خروجی حوزه های آبخیز جنگلی در سیل اخیر شمال کشور موفق توصیف کرد و گفت: در برخی از حوزه های آبخیز با اجرای تنها یک سازه سرشاخه گیر با فیلتر کردن سیلاب و تله اندازی مواد محموله سیل، مناطق پایین دست در برابر سیل های مشابه ایمن شده اند.

حسین پور نقش پوشش گیاهی جنگل در برابر سیل را بی بدیل برشمرد و با تاکید بر اهمیت حفاظت از این میراث ارزشمند، طرح تنفس و توقف بهره برداری از جنگل های شمال را گامی مهم و مثبت در کاهش سیلاب در آینده ارزیابی کرد.

به گزارش مهر، در پهنه سیلخیز و سیلگیر اخیر شمال کشور بیش از ۵۶۰ هزار هکتار حوزه آبخیز مطالعه شده و آماده اجرا وجود دارد که در صورت تامین اعتبار مورد نیاز با برآورد ۶۰۰ میلیارد تومان عملیاتی خواهد شد.

https://zistonline.com/vdcepz8v.jh877i9bbj.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما