تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۰۱:۳۰
کد مطلب : 80062

افزایش مهاجرت‌ها به مازندران با تغییر اقلیم

بیشتر مهاجران مازندران از استانهای کویری
کمبود آب، تغییر اقلیم و خشکسالی در کشور موجب شده تا شاهد افزایش مهاجرت به استان مازندران باشیم، استانی که در ظاهر سبز است اما با خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کند و افزایش میزان جمعیت جز دردسر، عاید دیگری نخواهد داشت.
افزایش مهاجرت‌ها به مازندران با تغییر اقلیم
به گزارش زیست آنلاین، کمبود آب به عنوان یک مایه حیاتی در کشور، موجب شده، تا مردم از استان‌های کویری چون یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان، به این استان سفر کنند، هرچند برخی از سفرها بیشتر به شکل خوش‌نشینی و از سوی پایتخت به این استان است اما در نهایت دود افزایش بی رویه جمعیت در مازندران به چشم مردم استان می‌رود.

روز گذشته بود که محمدرضا رضوی، مدیرکل هواشناسی مازندران، به ادامه تغییرات اقلیمی در این استان و کمبود آب ناشی از آن اشاره کرد و گفت: مهاجرت‌ها به مازندران اتفاق افتاده و همچنان در حال انجام است اما اینکه گروه های مهاجر از چه استان‌ها و شهرهایی وارد مازندران شده‌اند مشخص نیست و کوچک‌ترین آماری از مهاجرت های داخلی وجود ندارد اما به عنوان مثال روستای هفتاد خانواری به ۴۷۰ خانوار رسیده و ۴۰۰ خانوار آن غیر بومی هستند.

تغییر کاربری اراضی مستعد کشاورزی و نابودی پوشش‌های جنگلیهمچنین تغییر کاربری اراضی مستعد کشاورزی و نابودی پوشش‌های جنگلی برای ساخت ویلا، از تبعات ورود مهاجران به مازندران است.

عبدالله درزی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفته که این موضوع باعث شده که کشاورزان مهاجرت کنند و یا به شغل های کاذب روی آورند چرا که زمین کشاورزی خود را جهت ساخت ویلا به فروش رسانده‌اند.

مدیر پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، نبود قوانین و مقررات سفت و سخت جهت مقابله با تغییر کاربری زمین های کشاورزی را از دیگر مشکلات دانست و خاطرنشان کرد: اگر هم  این قوانین وجود داشته باشد مبانی اجرایی لازم را ندارد.

بیشتر بخوانید: شیب تند مهاجرت به مازندرانحفر چاه در ویلاهای بالادست و کاهش شدید آب چشمه‌ها

حفر چاه در ویلاهای بالادست و کاهش شدید آب چشمه‌هادرزی، برداشت منابع آب در منشا را از عمده ترین معایب و ایرادات در مازندران عنوان کرد و گفت: ویلاسازی در ارتفاعات اتفاق افتاده و همه این افراد دارای حیاط و باغچه‌ای هستند که ممکن است آب کافی برای شرب و سایر مصارف نداشته باشند بنابراین دست به حفر چاه می‌زنند، این عمل باعث می شود جریانی که در گذشته برای تقویت چشمه‌ها استفاده می‌شد به سمت چاه‌ها حرکت کند و کم کم چشمه ها خشک می‌شوند.

افزایش ثبت نام دانش‌آموزان مهاجر در مدارس مازندراناسفندیار نظری معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش مازندران نیز در پاسخ به این سوال که آیا نسبت دانش آموزان غیرمازندرانی به مازندرانی، تغییر کرده است، اظهار کرد: افزایش مهاجرت به استان مازندران به ویژه از استان‌های جنوبی و کویری مانند یزد، کرمان، کردستان و سیستان و بلوچستان صورت گرفته است و علاوه بر مهاجرت به خرید زمین و مسکن نیز اقدام کرده‌اند و به همین دلیل به افزایش دانش آموز غیربومی در مدارس  منجر شده است.

وی با اشاره به اینکه درصد نسبت دانش آموزان مازندرانی به غیر مازندرانی باید مطالعه شود، تصریح کرد: کمبود آب در شهرهای کویری، افزایش خرید زمین در مناطق شمالی و بازار کار در مازندران از عوامل تاثیرگذار در افزایش مهاجرت است.

معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش مازندران با اشاره به تحصیل دانش‌آموزان مهاجر در مدارس مازندران، گفت: دانش آموزی که مشکل خاصی نداشته باشد براساس بوم و منطقه خود، در شهر یا روستا می‌تواند ثبت‌نام داشته باشد.

نظری افزود: می‌توان افزایش جمعیت دانش‌آموزی و فرسوده بودن بیش از ۳۲ درصد از مدارس مازندران را هم به مشکلات اساسی آموزش و پرورش اضافه کرد.

کوچک‌ترین آماری از مهاجرت های داخلی وجود نداردمدیرکل هواشناسی مازندران با بیان اینکه تغییر اقلیم در کشور موجب افزایش مهاجرت به مازندران شده است، گفت: کوچک‌ترین آماری از مهاجرت های داخلی وجود ندارد.

سید محمد رضا رضوی با اشاره به وضعیت اقلیمی و شرایط آبی این استان، اظهار کرد: وضعیت اقلیمی کشور به گونه ای است که با وجود بارندگی‌های مناسب و کاهش مشکلات، با بارش ۲۵۰ میلیمتری، تامین غذای ۸۰ میلیون نفر، تحقق پذیر نیست.

وی با بیان اینکه کشاورزی سنتی، بهره وری پائین و مصارف در این حوزه بالا است و باید در ابتدا این مسائل را برطرف کرد، ادامه داد: همواره در جلسات و همایش های حوزه آب، به دنبال راهکاری برای افزایش منابع آبی به منظور رونق کشاورزی هستیم اما راهکاری برای افزایش بهره‌وری ارائه نشده است.

مدیرکل هواشناسی مازندران با اشاره به اینکه آمریکا قوی‌ترین اقتصاد و کشاورزی جهان را  دارد، تصریح کرد: حداکثر چهار درصد "جی ام پی" ( تولید ناخاص ملی) آمریکا از طریق محصولات کشاورزی و ۹۶ درصد از منابعی دیگر تامین می شود.

هر روز اوضاع اقلیمی برای تامین آب شرب و بخش کشاورزی بدتر از گذشته می شودرضوی با بیان اینکه براساس مطالعات، هر روز اوضاع اقلیمی به لحاظ آب و کشاورزی بدتر از گذشته می شود، گفت: به دلیل افزایش راندمان در کشاورزی، همچنان مشاهده می‌شود که کشت دوم در اراضی شالیزاری صورت می‌گیرد این در حالی است که با این عمل، منابع آبی کمتر از گذشته خواهد شد.

بارش ها دریاچه ارومیه و بختگان را پر آب نمی کندوی با اشاره به اینکه بارندگی‌های امسال در سطح کشور مناسب ارزیابی شده است اما آیا با این بارش‌ها، دریاچه بختگان و ارومیه پر آب می شود، تصریح کرد: آسیبی که طی سال‌های گذشته به منابع آبی کشور وارد شده است با بارش‌های چند میلی‌متری جبران نمی شود.

بیشتر بخوانید: هجوم مردم شهرهای کم‌ آب به مازندرانمدیریت منابع آبی نداریم!

مدیریت منابع آبی نداریم!مدیرکل هواشناسی مازندران با بیان اینکه بارندگی امسال در مازندران به چند دلیل مناسب بوده است، گفت: بارش برف در ارتفاعات و باران در پائین دست، شرایط آبی امسال مازندران را مناسب کرده است.

وی با تاکید بر اینکه باید مازندران را به قطب گردشگری کشور تبدیل کرد، افزود: مدیریت منابع آبی در مازندران وجود ندارد، وقتی در استانی آب برای کشاورزی وجود ندارد، نیازی به انتقال آن به سمنان نیست.

رضوی در بحث سودای انتقال آب، افزود: شاید این انتقال آب برای سمنان هم منافع چندانی به همراه نداشته باشد، سمنان هم جزئی از این کشور است و اگر آسیب ببیند، به معنی ایجاد مشکلاتی برای مازندران است، چرا که معتقدیم تمام کشور مانند اعضای بدن یکپارچه و یک کالبد است.

روستای هفتاد خانواری به ۴۷۰ خانوار رسیده و ۴۰۰ خانوار آن غیر بومی هستندوی درباره تاثیر تغییر اقلیم و کم آبی و مهاجرت به مازندران گفت:  مهاجرت ها به مازندران اتفاق افتاده و همچنان در حال انجام است اما اینکه گروه های مهاجر از چه استان‌ها و شهرهایی وارد مازندران شده‌اند مشخص نیست و کوچک‌ترین آماری از مهاجرت های داخلی وجود ندارد این در حالی است که روستای هفتاد خانواری به ۴۷۰ خانوار رسیده و ۴۰۰ خانوار آن غیر بومی هستند.

به گزارش ایسنا؛ مدیرکل هواشناسی مازندران در پیشنهاد به بهبود وضعیت فعلی مهاجرت‌ها اظهار کرد: پیشنهاد من این است که گروه‌های مهاجرت کننده را با چالش مواجه کنیم تا از این مهاجرت ها کاسته شود، در حال حاضر کم‌آبی در استان گلستان منجر به این شده که مهاجرت ها به مازندران صورت گیرد.

رضوی افزود: همانطور که مشاهده می شود، مهاجرت به خارج از کشور نیز با سخت‌گیری‌هایی صورت می‌گیرد به طوری که کشورهای خارجی برای پذیرش مهاجر، ضریب هوشی افراد را می سنجند تا نسل‌های بعدیشان را نوابغ تشکیل دهند.

رضوی تصریح کرد: این اتفاق در مهاجرت‌های داخلی نیز می افتد به طوری که فرد یا گروه مهاجر به طور قطع توانایی مالی مناسبی دارد و می‌تواند در مازندران سرمایه‌گذاری‌های خود را ادامه دهد، در این صورت، ممکن است با این سرمایه‌گذاری، زمینه تسلط بر افراد استان را نیز ایجاد کند و بدین ترتیب فرهنگ استان‌های دیگر بر مازندران غالب می‌شود و این امر تبعات منفی به دنبال خواهد داشت.

وی افزود: در حال حاضر فرهنگ، پوشش و گویش در شهرستان نکا و یا آمل تاثیر پذیرفتگی کمتری نسبت به شهرهای نوشهر و چالوس دارد و این مهم به دلیل حضور مسافران بی‌شمار و یا مهاجرت ها بوده که موجب غالب شدن فرهنگ افراد غیر بومی بر مردمان برخی شهرهای استان است.

وی گفت: همچنین در مورد منابع طبیعی همچون دریا و جنگل، مردم بومی مازندران دغدغه هایی دارند که در مهاجران کمتر دیده شده است.

https://zistonline.com/vdcf0xdc.w6dxvagiiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما