تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۰۳:۰۰
کد مطلب : 79948
امروز، یکشنبه ۲۱ بهمن ماه (۱۰ فوریه) مصادف است با روز جهانی حبوبات و امسال برای اولین بار این روز در تقویم سازمان ملل ثبت گردید. دلایل زیادی برای اعلام این روز، به‌عنوان روز جهانی حبوبات وجود دارد. حبوبات از سالم‌ترین مواد غذایی و دارای مقادیر زیادی پروتئین، کربوهیدارت، مواد معدنی و ویتامین هستند.
تغذیه سالم با حبوبات به بهانه روز جهانی حبوبات
به گزارش زیست آنلاین، حبوبات به میوه یا بذر گیاهان محدود می‌­شوند و در آشپزی مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع مختلفی از این دانه‌ها وجود دارد. مصرف حبوبات به دلیل داشتن فیبر زیاد و اشغال حجم زیادی از معده، احساس سیری زودرس ایجاد می‌کند و به دلیل آنکه قند موجود در آن به تدریج آزاد می‌شود، با مدت بیشتری احساس سیری همراه است. اضافه بر این که حبوبات بر خلاف گوشت از چربی کمتری برخوردارند.

بیشتر بخوانید: اسراف مواد غذایی از سفره دولت تا سفره مردم حبوبات و نقش آن در سلامتیطی سه ده گذشته تغییرات الگوي مصرف مواد غذایی، سبک زندگی شهرنشینی حتی براي روستائیان، تجمل گرایی، زندگی کارمندي و تمایل به استفاده از فست فودها و غذاهاي خیابانی و رستورانی موجبات افزایش فشار خون بالا، کلسترول بالا، چاقی و در نهایت ابتلا به بیماریهاي غیر واگیر در کشور ما شده است.
این در حالی است که جامعه ایرانی همواره با توجه به منابع غنی محصولات کشاورزي که نقش مهمی در تغذیه سالم مردم دارند، یکی از کشورهاي مورد توجه منطقه به شمار می رود .

با حبوبات بیشتر آشنا شویمحبوبات گروهی از مواد غذایی می باشد که در صورتی که همراه با غلات مصرف شوند. از جهت ارزشی غذایی داراي پروتئین همسان با پروتئین گوشت می باشد با این تفاوت که فاقد کلسترول و داراي فیبر غذایی مناسب براي سلامت دستگاه گوارش است.

پروتئین حبوبات می تواند جایگزین پروتئین حیوانات شود مزیت هاي استفاده حبوباتپروتئین حبوبات در صورت مصرف مخلوط با غلات تأمین کننده تمام اسید آمینه هاي ضروري مانند گوشت است .کلسیمی که در حبوبات وجود دارد باعث استحکام مقاومت استخوان ها و کاهش خطر پوکی استخوان می شود .در مقایسه با گوشت، کلسترول موجود در حبوبات صفر می باشد. بنابراین نقش مهمی در پیشگیري از بیماریهاي قلبی – عروقی دارد.حبوبات داراي مقادیر بالاي فیبر غذایی است که احتمال بیماري هاي غیر واگیر از جمله دیابت و انواع سرطان را کاهش می دهد .حبوبات منبع غنی آهن می باشد و براي پیشگیري از کم خونی خصوصاً در زنان و کودکان مفید است .پروتئین موجود در حبوبات ارزان و قابل دسترس است .با توجه به بحران کم آبی در جهان تولید حبوبات در مقاسه با سایر پروتئین هاي حیوانی نیاز کمتري به آب دارد.وجود مقادیر خوب فیبر و عدم وجود کلسترول در حبوبات باعث ایجاد سیري و کمک به تثبیت قند خون در سطح مطلوب می شود . این امر در افراد دیابتیک بسیار حائز اهمیت است .حبوبات سرشار از آنتی اکسیدان و فیتوکمیکال و فیتواسترول می باشد که در پیشگیري از سرطان مؤثر است.هضم و جذب حبوبات آسان تر از انواع توصیه هایی براي غنی سازي غذاهاي روزانه با حبوبات به جاي استفاده از برنج ساده و سفید مخلوطی از حبوبات دردسترس به آن اضافه کنید براي مثال عدس پلو، ماش پلو، نخود پلو.در انواع خورشت ها می توان تنوع بیشتري از حبوبات استفاده کرد براي مثال قورمه سبزي با مخلوط لوبیا قرمز، چشم بلبلی و یا لوبیا چیتی تهیه کرد .در خورشت هاي دیگر مانند خورشت کرفس، کنگر و بامیه می توانید مقداري لوبیا سفید یا لپه اضافه کنید .بیشتر بخوانید: رژیم نیمه ‌گیاهخواری راهی برای نجات جهان توصیه هایی براي غنی سازي غذاهاي روزانه با حبوباتخوراك لوبیا چیتی و عدسی یکی از بهترین منابع غنی پروتئین به شمار می روند.در کوکو و کتلت می توانید مقداري عدس، لپه ، لوبیا سفید و یا نخود پخته و یا خیسانده شده و آسیاب شده اضافه کنید.در تهیه انواع سالادها می توانید بر حسب تمایلتان از انواع لوبیا مثل قرمز و یا لوبیا چیتی استفاده نمایید.در وعده صبحانه خصوصاً براي دانش آموزان می توان از انواع حبوبات در کنار سایر مواد غذایی استفاده کردف مثل عدسی با نان آیا حبوبات باعث نفخ معده می شود ؟

در پوسته حبوبات ماده به نام فیتات وجود دارد که باعث نفخ می گردد که خوشبختانه این ماده در آب به راحتی قابل حل است. پس اگر شما حبوبات را چند ساعت قبل از پخت خیس کرده و دوبار آب آن را تعویض نمایید دلیلی براي نفخ وجود ندارد. از طرفی این عمل هیچگونه آسیبی به ارزش غذایی حبوبات نمی زند.

حبوبات و نقش آن در تثبیت قند خوندر افراد مبتلا به دیابت شاخص گلایسمی پایین، چربی کم و مقدار بالاي فیبر، ایجاد احساس سیري و کمک به تثبیت میزان قند خون و سطح انسولین می نماید.

حبوبات در تثبیت قند خون موثر استبیشتر بخوانید: حفظ جان انسان‌ها و کره زمین با رژیم پیشنهادی پژوهشگران حبوبات؛ جانشین گوشت در سفره‌های مردمکمبود و گرانی گوشت و کاهش قدرت خرید، تقاضا برای حبوبات را بالا برده اما حبوبات هم ارزان نیستند. رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران می‌گوید باید کاری کرد که گوشت قرمز دوباره به سفره خانوارها برگردد.

محمد آقاطاهر، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران از افزایش تقاضا برای حبوبات خبر می‌دهد. حبوبات در فهرست کالاهای اساسی قرار دارد و ارز ۴۲۰۰ تومانی به آن تعلق می‌گیرد اما محمد آقاطاهر می‌گوید بازار حبوبات نیز در سال‌های اخیر به دلیل افزایش تقاضا و هزینه‌های تمام شده تولید، با روند افزایش قیمت روبرو بوده است. خبرگزاری ایرنا به نقل از او می‌نویسد: «کشور ما دارای منابع زیاد محصولات کشاورزی و مواد غذایی است؛ بنابراین دولت باید به گونه ای عمل کند که با افزایش قدرت توان خرید مردم بتواند گوشت قرمز را به سفره خانوار ایرانی بازگرداند.»

او عنوان کرده که مردم به دلیل بالا بودن قیمت حبوبات در فروشگاه‌های زنجیره‌ای یا  خرده فروشی‌ها، بیشتر از عمده‌فروشی ها خرید می‌کنند.

قیمت گوشت گوسفند در ایران در هفته‌های اخیر به کیلویی ۱۱۰هزار تومان رسیده است.

 ایران گرچه واردکننده برخی از انواع حبوبات است اما به گفته محمد آقاطاهر برای حضور در مبادلات تجاری، این محصول را صادر هم می‌کند. او عنوان کرده که پاکستان خواستار نخود و عراق به دنبال انواع حبوبات ایران است: «برخی سودجویان حبوبات را با ارز رسمی وارد می‌کنند اما با ارز آزاد به شکل قاچاق یا از طریق صادرات از کشور خارج می‌کنند.»

رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران می‌گوید انتظار می‌رود که دولت به جای حذف صفر از پول ملی، با افزایش ارزش ریال، قدرت خرید مردم را تقویت کند تا خروج گوشت و مواد پروتئینی از سفره‌ها، سلامتی جامعه را تهدید نکند.

حبوبات به جای گوشت، جایگزین مناسبی برای گیاهخواران و قشر کم درآمد

در شهریور ۹۷ نیز رئیس هیات مدیره اتحادیه لبنی ایران هشدار داده بود که لبنیات در حال خارج شدن از سبد مصرف خانوارهاست.

فشار گرانی و کوچک شدن سفره‌ها در ایران بیش از همه متوجه خانواده‌های کارگری و کارمندی است. فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراها می‌گوید از سال ۱۳۹۱ تا کنون، خانوارهای کارگری و کم درآمد با کاهش ۵۳۱ کیلوکالری دریافتی سرانه در هر روز مواجه بوده‌اند.

توفیقی در آذر ماه به خبرگزاری ایلنا گفته بود: «با بررسی بودجه خانوار و شیب تند کاهش مصرف مواد غذائی متناسب با سبد تغذیه معرفی شده از سوی انستیتو تغذیه  پی می‌بریم خانوار کارگری از سال ۱۳۹۱ تا سال ۱۳۹۶ مجبور شده است برای تامین نیازهای غذایی خانوار خود ۲۰۰ درصد افزایش هزینه را تحمل کند. در نتیجه، برای ادامه زندگی، سبد خود را هر روز خالی‌تر  کرده و بازهم نتوانسته تعادلی بین مخارج و دریافتی خود ایجاد کند.»

احمد میدری، معاون وزارت رفاه ایران پیش‌تر اذعان کرده که درآمد دو درصد جمعیت ایران حتی برای تامین تغذیه آنها هم کفاف نمی‌‌دهد و ۳۲درصد مردم نیز توان تامین نیازهای زیربنایی چون بهداشت، درمان و آموزش را ندارند.

  https://zistonline.com/vdcg7y9u.ak9yt4prra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما