تاریخ انتشار :جمعه ۱۴ دی ۱۳۹۷ ساعت ۰۲:۳۵
کد مطلب : 79574
راه‌اندازی سامانه سیمفا برای برخورد جدی با تخلفات مراکز معاینه فنی سنگین، در دسترس‌ترین راهکاری است که می‌تواند برای بهبود وضع موجود معاینه فنی اجرایی شود.
راهکار برخورد با تخلفات مراکز معاینه فنی سنگین
به گزارش زیست آنلاین، یک کارشناس محیط زیست گفت: بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد که راه‌اندازی سامانه سیمفا برای برخورد جدی با تخلفات مراکز معاینه فنی سنگین، در دسترس‌ترین راهکاری است که می‌تواند برای بهبود وضع موجود معاینه فنی خودرو اجرایی شود.

محمد کاظمی افزود: کلانشهر تهران با توجه به شرایط جغرافیایی در روزهای سرد سال دچار پدیده وارونگی دما می‌شود و همین مسئله، معضلی به‌نام آلودگی هوا را منجر شده که همه‌ساله مردم شهر را با مشکلاتی روبه‌رو می‌کند. ذرات معلق ریز (PM)۲.۵، آلاینده اصلی هوای شهر تهران محسوب می‌شوند که خسارات قابل‌ملاحظه‌ای را به مدیریت شهری و سلامت عمومی مردم وارد می‌کند.

وی ادامه داد: در طول سال‌های اخیر راهکارهای مختلفی برای کنترل و کاهش این آلاینده و به‌تبع، آلودگی هوای تهران پیشنهاد شد اما با توجه به بررسی‌های کارشناسی، به‌ دلیل وابستگی به منابع تأمین مالی دولتی و کمبود این بودجه‌ها، اجرایی نشدند. ازاین‌رو مسئولین شهری برای کاهش آلودگی هوای تهران، در ادامه فاز اول طرح کاهش، برنامه‌ای تحت عنوان فاز دوم طرح کاهش مبتنی بر کنترل معاینه فنی خودروهای سواری و دیزلی‌ها ارائه دادند.

بیشتر بخوانید: خسارت‌های اقتصادی آلودگی هوای تهراناین کارشناس محیط زیست تصریح کرد:‌بررسی‌های صورت‌گرفته نشان می‌دهد که فاز دوم طرح کاهش نمی‌تواند به‌تنهایی تأثیر چشم‌گیری در کاهش آلودگی هوای تهران داشته باشد، لذا ضروری است راهکارهایی اتخاذ شوند که تأثیرگذاری قابل‌توجهی در حل این مشکل داشته باشند. به‌همین منظور لازم است در ابتدا وضعیت فعلی معاینه فنی و امکان بهبود وضع موجود به‌طور دقیق بررسی شود.

کاظمی تاکید کرد: حدود مجاز برخی آلاینده‌های خروجی از اگزوز خودروها به‌عنوان تنها آیتم مربوط به آلایندگی خودروها در مراکز معاینه فنی کنترل می‌شود. ازاین‌رو اولین گام برای تأثیرگذاری بیشتر طرح کاهش یا همان معاینه فنی در کاهش آلودگی هوای تهران، تغییر حدود مجاز آلاینده‌ها خواهد بود. با توجه به استاندارد خودروهای موجود در کشور و مقایسه حدود مجاز فعلی با این حدود در اتحادیه اروپا می‌توان گفت که حدود مجاز فعلی دارای سطح قابل‌قبولی هستند و تغییر آن لزومی ندارد. همچنین آمارهای موجود می‌توانند بر این مطلب صحه گذارند که تغییر سخت‌گیرانه حدود مجاز آلایندگی در شرایط فعلی نه‌تنها لزومی ندارد که غیرممکن و اقدامی نامناسب خواهد بود.

جدول (۱)- حدود مجاز آلایندگی معاینه فنی

جدول حدود مجاز آلایندگی

وی توضیح داد: با توجه به آمارهای مراکز معاینه فنی، با شروع فاز اول طرح کاهش، ۲۷ درصد از خودروها در تست آلایندگی مردود شدند. به‌عبارتی با مراجعه حدود ۶/۲ میلیون خودرو از ابتدای شروع طرح به مراکز معاینه فنی، ۷۰۰ هزار خودرو موفق به رعایت حدود مجاز آلایندگی نشدند. سردار مهماندار، رییس پلیس راهور تهران بزرگ با ارائه آماری گفته‌اند ۱۱۰ هزار خودروی زیر ۴ سال که به لحاظ قانونی از انجام معاینه فنی معاف هستند، برای بهره‌مندی از تخفیف طرح ترافیک به مراکز معاینه فنی مراجعه کردند که ۶۲ درصد از آن‌ها (معادل ۶۸ هزار خودرو) نتوانستند گواهی معاینه فنی برتر اخذ کنند.

این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: آمارهای موجود در معاینه فنی خودروهای دیزلی نشان می‌دهد که معاینه فنی آن‌ها به‌شکل صوری انجام می‌شود و درنتیجه گواهی‌های دریافت‌شده دارای اعتبار واقعی نیستند. درهمین رابطه، سید نواب حسینی‌منش، مدیرعامل ستاد معاینه فنی تهران، هم در یکی از همین بررسی‌ها گفته که ۲۶ درصد خودروهای دیزلی، با وجود داشتن معاینه فنی از تست مجدد رد شدند.

کاظمی افزود: آمارهای فوق نشان می‌دهد که در شرایط کنونی و با استانداردهای موجود، تعداد زیادی از خودروها قادر به پاس کردن حدود مجاز آلایندگی نیستند. به‌همین دلیل با سخت‌تر شدن حدود، تعداد مردودی‌ها بیشتر می‌شود که این مسئله منجر به ایجاد تنش‌های اجتماعی و اختلالاتی در بخش حمل‌ونقل شهری خواهد شد. بنابراین در شرایط فعلی با قطعیت بیشتری می‌توان گفت که قابلیت کاهش حدود مجاز آلاینده‌ها و سخت‌تر کردن آن‌ها وجود ندارد.

وی با اشاره به ضرورت مقابله با تخلفات برخی مراکز معاینه فنی یادآور شد: همان‌طوری‌که از آمارهای موجود برمی‌آید، گام بعدی برای بهبود وضع فعلی، جلوگیری از تخلفات برخی مراکز معاینه فنی سنگین خواهد بود. چنین مسئله‌ای در گذشته درمورد مراکز معاینه فنی سبک هم طی شد. زمانی‌که فاز اول طرح کاهش از آبان ۹۵ اجرایی شد، خودروهای سواری مجبور به اخذ گواهی معاینه فنی شدند و بسیاری از خودروهایی که موفق به رعایت حدود مجاز نمی‌شدند، اقدام به تخلف در مراکز معاینه فنی می‌کردند. این مسئله باعث شد تا در بهمن ۹۵ از سامانه‌ای تحت عنوان سامانه سیمفا (سیستم یکپارچه معاینه فنی ایران) رونمایی شود.

این کارشناس محیط زیست در گفتگو با مهر افزود: از مهم‌ترین قابلیت‌های این سامانه می‌توان اشاره کرد به حذف دخالت عامل انسانی در ثبت نتایج آزمون، حذف وابستگی به برچسب و امکان جعل، نظارت آنلاین و تمام‌وقت بر عملکرد همه مراکز و امکان صدور معاینه فنی با درجه کیفی متفاوت. همچنین سعید قیصر، مدیر امور اجرایی معاینه فنی خودروهای سبک کشور نیز در گزارشی بیان کرده تمام مراکز معاینه فنی سبک به سامانه سیمفا مجهز شدند و با سامانه سیمفا شاهد کاهش ۹۰ درصدی تخلفات در مراکز معاینه فنی شده‌ایم. با وجود این، مرضیه حصاری، مدیرکل دفتر حمل‌ونقل عمومی سازمان شهرداری‌ها در هفته‌های گذشته از عدم استفاده از این ظرفیت در معاینه فنی سنگین خبر داده و گفته سیمفا برای خودروهای سبک با روش‌های مختلف دخالت انسانی را به حداقل رسانده است و در خودروهای سنگین نیز می‌توان همین کار را اجرا کرد. متأسفانه درحال‌حاضر سازمان راهداری از همه ظرفیت‌های موجود استفاده نمی‌کند.

کاظمی در پایان تاکید کرد: در نهایت برخورد جدی با تخلفات مراکز معاینه فنی سنگین، از جمله راهکارهای مهمی است که می‌تواند برای بهبود وضع موجود معاینه فنی در بستر فعلی انجام شود. راه‌اندازی سامانه سیمفا به‌ عنوان یکی از راهکارهای تجربه‌شده و مثبت در برخورد با تخلفات مراکز معاینه فنی، یکی از دسترس‌ترین راهکارها در این زمینه است که از اولویت جدی و فوری برای مراکز معاینه فنی سنگین برخوردار است. در صورتی‌که با تخلفات مراکز معاینه فنی سنگین برخورد شود، می‌توان انتظار تأثیر بیشتری از طرح کاهش و معاینه فنی دیزلی‌ها در کاهش آلودگی هوای شهر تهران داشت اما همچنان نمی‌توان به‌طور قطعی، کاهش آلودگی هوا را تضمین کرد.

بیشتر بخوانید: تقلب در معاینه فنی خودروهای سنگین آخرین آمارها از تست آلودگی خودروهای سنگینمدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران جزئیات پایش‌های کنار جاده‌ای خودروهای سنگین را تشریح کرد و گفت: طی سه ماه گذشته از بین ۳۰۸۱ بازدید خودروهای سنگین متوجه شدیم که ۲۴.۳ درصد خودروها دودزا هستند.

به گزارش ایسنا، نواب حسینی منش مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران در سی و چهارمین جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا که در سازمان محیط زیست با حضور دستگاه‌های مختلف از جمله وزارت راه برگزار شد، در مورد اکیپ‌های جاده‌ای معاینه فنی، اظهار کرد: بازرسی معاینه فنی خودروهای سنگین با همکاری پلیس صورت می‌گیرد و در هر شبانه روز شش اکیپ اتوبوس‌های شهری، سرویس کارکنان، خودروهای سنگین در حال تردد در بزرگراه‌های شهری، خودروهای شخصی، خودروهای خدمات شهری، سرویس شرکت‌های ایران خودرو و سایپا و خودروهای نخاله بر را پایش کرده‌ایم.

وی ادامه داد: طی سه ماه گذشته ۳۰۸۱ خودروی سنگین مورد تست مجدد معاینه فنی قرار گرفته که در بازرسی‌های اولیه مشخص شد ۸۶ درصد خودروهای سنگین دارای برگه معاینه فنی و ۱۳.۲ درصد فاقد معاینه فنی هستند.

مدیرعامل ستاد معاینه فنی تهران گفت: بر اساس ارزیابی‌های کنار جاده‌ای معاینه فنی، ۲۴.۳ درصد خودروها دودزا هستند. همچنین از مجموع ۳۰۸۱ خودروی مورد ارزیابی قرار گرفته در اکیپ‌های جاده‌ای، ۲۸۰ خودرو زیر پنج سال و ۲۸۰۰ خودرو بالای پنج سال عمر داشتند.

حسینی منش در ادامه با اشاره به اینکه هنوز بحث ابطال معاینه فنی حل و فصل نشده است، گفت: با همکاری سازمان راهداری در حال پیگیری بحث ابطال معاینه فنی خودروهای دودزا هستیم. قرار شده در جلسه بعدی کارگروه این موضوع مطرح شود اما هنوز در این زمینه به نتیجه نرسیده‌ایم.

وی همچنین تاکید کرد: از مجموع ۳۰۸۱ خودروی سنگین پایش شده، ۹۱ درصد خودروها در خارج از تهران اقدام به اخذ برگه معاینه فنی کرده‌اند. همچنین تعدادی از خودروهای سنگین باری که به دلیل نداشتن برگه معاینه فنی ۵۰ هزار تومان جریمه می‌شوند، کرایه بار خود را افزایش داده‌اند تا هزینه جریمه را نیز جبران کنند.

مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران اظهار کرد: در اکیپ‌های جاده‌ای معاینه فنی برای خودروهای سنگین، ۷۴۹ مورد مردودی داشتیم. اینها خودروهایی هستند که برگه معاینه فنی داشتند اما در تست مجدد رد شدند.

حسینی منش با اشاره به اینکه بررسی کردیم تا بدانیم خودروهای مردودی در کدام مراکز معاینه فنی، برگه معاینه فنی دریافت کرده‌اند، گفت: بر اساس بررسی‌ها و آمارها اولین مرکز بهارستان است. همان مرکزی که اتوبوس دانشگاه علوم تحقیقات نیز از آنجا معاینه فنی گرفته بود، دومین مرکز مرکز امام رضا (ع)، سومین باقرشهر و مراکز بعدی خاوران، گلستان و ... است.

معاینه فنی خودرو

مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران در ادامه در مورد نحوه پایش و نظارت بر مراکز معاینه فنی سنگین تهران و البرز توضیحاتی ارائه داد و گفت:‌ با توجه به اهمیت این موضوع با همکاری سازمان راهداری و بر اساس یک آگهی عمومی، شرکت‌هایی را که به منظور پایش مراکز معاینه فنی اعلام وصول کرده بودند مورد بررسی قرار داده و انتخاب کردیم.

حسینی منش گفت: نقشه راهی برای پایش و نظارت بر عملکرد مراکز معاینه فنی تهران و البرز طراحی کرده‌ایم که در چهار فاز اجرایی خواهد شد. در فاز اول پیمانکاران باید از ۱۵ مرکز معاینه فنی بازدید کرده و اوضاع را بررسی کنند، سپس وضعیت هر یک از این مراکز را تحلیل خواهند کرد. پس از آن می‌خواهیم این مراکز در بازه یک ماهه سطح خود را بالا برده و اشکالات را رفع کنند. در فاز دوم بررسی اصلاحات و رفع اشکالات توسط مراکز معاینه فنی صورت می‌گیرد. همچنین در فاز سوم بر بهبود روند فعالیت مراکز معاینه فنی نظارت خواهد شد و در فاز چهارم گزارش‌های نهایی تهیه و بازدیدهای غیر مترقبه صورت خواهد گرفت.

وی تاکید کرد: در بازه شش ماهه به صورت مستند وضعیت مراکز معاینه فنی استان‌های تهران و البرز را گزارش خواهیم کرد.

 بیشتر بخوانید: معاینه فنی راهکاری موثر برای کاهش آلودگی هوا  

 

https://zistonline.com/vdcbasbz.rhb9zpiuur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما