تاریخ انتشار :چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۳۰
کد مطلب : 79331
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی گفت: تاکنون ۲۰۰۰ میلیارد تومان برای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده است که از این مبلغ۸ میلیارد تومان برای فرهنگسازی بوده است.
صرف بودجه ۸ میلیارد تومانی برای فرهنگ‌سازی در دریاچه ارومیه
به گزارش زیست آنلاین، امیر عباس جعفری در افتتاحیه نمایشگاه پروژه احیای دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی در استقرار کشاورزی پایدار که امروز در شهرستان میاندوآب استان آذربایجان غربی با حضور حمید ظهرابی - معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست و مدیر پروژه بین‌المللی تالاب‌ها همچنین جمعی از مسئولان استانی و فعالان محیط زیست برگزار شد، اظهار کرد: دریاچه ارومیه یکباره خشک نشد بلکه در طول ۲۰ سال از سال ۸۴ تا ۹۲ هر ساله ۴۰ سانتیمتر کاهش تراز داشت. 

وی با اشاره به اینکه بهتر بود مسئولان از دهه ۷۰ وضعیت حساس دریاچه ارومیه را احساس می کردند، گفت: اگر مسئولان به جای کارهای امنیتی به کارهای فرهنگی می‌پرداختند شاهد چنین وضعیتی در دریاچه ارومیه نبودیم.

۲۷ راهکار به منظور احیای دریاچه به تصویب رسیدمدیرکل مدیریت بحران استان آذربایجان غربی با اشاره به اینکه در اولین جلسه هیئت وزیران در دولت یازدهم احیای دریاچه ارومیه به تصویب رسید،اظهارکرد: بر اساس تصمیمات دولت ستادی به منظور احیای دریاچه ارومیه تشکیل شد و مطالعات مربوط به احیا طی ۶ ماه توسط کارشناسان داخلی و خارجی انجام شد. در نهایت ستاد احیای دریاچه ارومیه ۲۷ راهکار به منظور احیای دریاچه به تصویب رساند. 

جعفری با تاکید بر اینکه دولت تا حد توان برای احیای دریاچه ارومیه هزینه کرده است، گفت: با وجود تحریم‌ها اعتبارات دریاچه ارومیه تخصیص یافته است و تا زمان احیای دریاچه این تخصیص‌ها ادامه خواهد داشت.

وی در ادامه با اشاره به پیشرفت قابل توجه پروژه زابل اظهار کرد: پروژه زابل یک اقدام ارزشمند است که برای اجرای آن باید تونلی ۳۵ کیلومتری ساخته شود. تاکنون ۲۵ کیلومتر از این تونل ایجاد شده است.

مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در حوزه آبریز دریاچه ارومیه گفت: بستن چاه‌های غیرمجاز به رهاسازی آب از سدها اتصال زرینه رود به سیمینه رود باعث شده که آب به پیکره دریاچه ارومیه منتقل شود.

جعفری با بیان اینکه بر اساس برنامه ۵ ساله باید کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب در حوزه کشاورزی صورت گیرد،اظهارکرد: این امر مهم با تخصیص اعتبارات و نهادینه کردن سیستم های آبیاری نوین اتفاق می‌افتد. 

وی با اشاره به اینکه تاکنون در سطح استان آذربایجان‌غربی ۳۳ درصد کاهش مصرف آب صورت گرفته است، گفت: اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی به جوامع محلی از جمله فعالیت‌های مهم ما در سطح استان است.

مدیرکل مدیریت بحران استان آذربایجان غربی در پایان با اشاره به ضرورت جلب مشارکت مردم محلی و سمن‌ها و تعامل بین دستگاه ها گفت: مطمئنم که تا سال ۱۴۰۰ دریاچه ارومیه احیا خواهد شد.

بیشتر بخوانید: تحلیلی بر خشک شدن دریاچه ارومیهدریاچه ارومیه

افزایش ۲۰ درصدی تولیدات کشاورزی در روستاهای حاشیه دریاچه ارومیهرئیس جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی با اشاره به اجرای طرح‌های کشاورزی پایدار در ۷۳ روستای حوضه آبریز دریاچه ارومیه گفت: بر اثر اجرای طرح‌های مربوط به کشاورزی پایدار ۲۰ درصد افزایش تولید داشته‌ایم.

به گزارش ایسنا، اسمعیل کریم زاده در افتتاحیه نمایشگاه پروژه احیای دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی در استقرار کشاورزی پایدار که امروز در شهرستان میاندوآب استان آذربایجان غربی با حضور حمید ظهرابی - معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست و مدیر پروژه بین‌المللی تالاب‌ها برگزار شد، اظهار کرد: کشور ما یک کشور خشک و نیمه خشک به حساب می‌آید که تنها یک سوم متوسط بارش دنیا را دارد. از سوی دیگر تبخیر و تعرق در کشور ما سه برابر دنیاست.

وی با اشاره به استفاده بی‌رویه از آب و بی‌دقتی در بهره برداری از منابع طبیعی گفت: استفاده نادرست از منابع آبی در حوزه‌های مختلف از جمله مصارف خانگی، کشاورزی و صنعتی باعث خشکی تالاب‌ها و خشکی دریاچه ارومیه شده است. لازم است که در بررسی دلایل خشکی دریاچه ارومیه عوامل مختلف در نظر گرفته شود.

رئیس جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه باید همه بخش‌ها و دستگاه‌ها در کنار هم با جدیت بیشتر برای توسعه کشاورزی پایدار تلاش کنند، اظهارکرد: باید ضمن اصلاح روش‌های مدیریتی در کنار هم قرار گرفته و برای احیای دریاچه ارومیه تلاش کنیم و وضعیت گذشته را تغییر دهیم و در صدد جبران آن برآییم.

وی با اشاره به تفاهمنامه سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی در سال ۹۳ گفت: از سال ۹۳ اقدامات متعددی به منظور رونق کشاورزی پایدار در حوزه آبریز دریاچه ارومیه و در استان آذربایجان غربی صورت گرفته است که نتایج این اقدامات از سوی برنامه عمران ملل متحد، سازمان محیط زیست، دانشگاه ارومیه، دانشگاه تربیت مدرس و مرکز تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی مورد پایش قرار می‌گیرد.

کریم زاده با اشاره به اینکه در کل حوزه آبریز دریاچه ارومیه بیش از ۲۰۰۰ روستا وجود دارد،اظهارکرد: مسائل مربوط به توسعه کشاورزی پایدار را باید در همه این روستاها اجرایی کنیم. طی سال‌های ۹۴ تا ۹۷ در ۷۳ روستای واقع در حوزه دریاچه ارومیه اقدامات مربوط به کاهش مصرف، تغییر الگوی کشت به منظور توسعه کشاورزی پایدار اجرایی شد.

بیشتر بخوانید: پس از گذشت دو دهه از خشک شدن بزرگ‌ترین دریاچه و تالاب بین‌المللی کشورخشکی دریاچه ارومیه

هدف اصلی از ترویج کشاورزی پایدار بازگرداندن حیات به دریاچه ارومیه استرئیس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه هدف اصلی از ترویج کشاورزی پایدار بازگرداندن حیات به دریاچه ارومیه است، گفت: شاید نتوانیم به تراز ۳۰ میلیارد متر مکعب برای دریاچه ارومیه دست یابیم اما باید بتوانیم تراز اکولوژیک را در دریاچه ارومیه محقق کنیم تا دریاچه به شرایط احیاء برسد.

وی با اشاره به اینکه از چهار سال پیش متوجه شدیم که امکان احیای دریاچه ارومیه وجود دارد، گفت: طی چند سال اخیر حرکت‌هایی برای احیای دریاچه ارومیه صورت گرفته است اما برای توسعه کشاورزی پایدار با هدف کاهش مصرف آب حتما باید آموزش‌های مردمی و ترویج و فرهنگسازی به‌طور جدی انجام شود.

رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی افزود: از سال ۹۴ موفق شدیم بدون ایجاد هیچ نوع سازه‌ای در زمینه کاهش مصرف آب اقدام کنیم و به نتیجه برسیم. از سوی دیگر در این مدت تغییراتی در مصرف کود و سموم کشاورزی ایجاد شده است. همه این اقدامات باعث افزایش ۲۰ درصدی تولیدات کشاورزی شد.

کریم زاده با بیان اینکه باید از اعتبارات ملی و استانی برای استقرار کشاورزی پایدار استفاده کنیم، گفت: ما برای احیای دریاچه ارومیه هر جا که لازم بود دست نیاز دراز کردیم اما متاسفانه وضعیت مالی کشور مناسب نیست.

رئیس جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی تاکید کرد: مسلما در وضعیت نامناسب محیط زیست صرفا جهاد کشاورزی مقصر نیست و باید بدانیم که طی ۴۰ سال گذشته سرمایه گذاری لازم برای امور زیرساختی صورت نگرفته است که حوزه کشاورزی یکی از این بخش‌ها به حساب می‌آید. مسلما اگر کشاورز امکانات لازم برای قطره‌ای کردن زمین‌های زراعی را داشته باشد به سمت آبیاری غرقابی حرکت نمی‌کند.

دریاچه ارومیه و فرهنگ سازی

وی با اشاره به ضرورت لایروبی انهار اظهار کرد: در صورت لایروبی انهار، آب بدون هدر رفت وارد مزارع کشاورزی می‌شود اما در شرایط حاضر ۲۰ درصد تلفات آبی در این حوزه داریم.

رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه برای توسعه کشاورزی پایدار برنامه‌های مختلفی داریم، گفت: همه این برنامه‌ها نیازمند اعتبارات است.

وی در پایان اظهار کرد: در چهار ساله ابتدایی فعالیت ستاد دریاچه ارومیه قرار بود که صرفا کار تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه صورت گیرد که خوشبختانه از سال ۹۳ که دریاچه ارومیه ۷۴۰ میلیون متر مکعب آب داشت به بیش از یک میلیارد متر مکعب رسیده که علاوه بر تثبیت مسیر احیاء تا حدی پیش رفته است.

https://zistonline.com/vdccs1qm.2bqo18laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما