تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۰۲:۰۰
کد مطلب : 79122
مدیرکل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، در مورد نیترات سیب زمینی در برخی مناطق توضیح داد.
ماجرای نیترات سیب زمینی| مشکل ردیابی محصولات کشاورزی
به گزارش زیست آنلاین، وحید مفید، در مورد نیترات سیب زمینی، گفت: نمونه برداری های معاونت‌های غذا و دارو بر اساس روش های علمی بوده و اگر در نمونه ای میزان نیترات حتی چند برابر باشد، نمی توانیم حکم کنیم که کل سیب زمینی های کشور این مشکل را دارد. ممکن است در برخی مناطق به نمونه هایی برخورد کنیم که میزان نیترات و نیتریت بالاتر از حد مجاز باشد، اما این موضوع به این معنا نیست که میزان باقی مانده سموم روی همه محصولات تولیدی در کشور به صورت نامتعارف بالاتر از حد مجاز باشد.

وی افزود: در حال حاضر سازمان غذا و دارو براحتی می‌تواند فراورده‌های غذایی را به واسطه پروانه ساخت آن از کارخانه تولیدی رهگیری کند، اما این امکان درمورد محصولات کشاورزی وجود ندارد و مزارع هنوز شناسنامه دار نشده‌اند و ما صرفا در صورت بالا بودن باقی مانده سموم، موارد را به وزارت جهادکشاورزی اعلام می‌کنیم.

نیترات در سیب زمینی

زنجیره تولید مواد غذایی در قالب «سند ایمنی  غذا»مدیرکل فراورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه تمام برنامه سازمان، نظارت بر زنجیره تولید مواد غذایی در قالب «سند ایمنی  غذا» است، اظهار کرد: با برنامه ریزی صورت گرفته و قول جهاد کشاورزی در اوایل زمستان، اولین گروه از کدهای شناسه مزارع به ما اعلام می‌شود و ما می توانیم محصولات کشاورزی را نیز ردیابی و پایش کنیم.

مفید ادامه داد: براساس طرحی که در چند سال گذشته سازمان غذا و دارو آن را  پیگیری می‌کند، پایش میزان باقی مانده سموم کشاورزی از جمله نیترات و نیترید و در مورد برخی محصولات خاص، فلزات سنگین است که در سال‌های ۹۳، ۹۴، ۹۵ و ۹۶ میزان باقی مانده سموم به ترتیب روی ۷، ۱۵، ۱۷ و ۱۸ قلم محصول اندازه گیری شده که براساس برنامه ریزی های صورت گرفته امسال نیز، میزان باقی مانده سموم روی ۳۰ قلم محصول پایش خواهد شد.

بیشتر بخوانید: قابلیت حذف نیترات از آب آشامیدنی توسط سیستم ترکیبی بیوراکتور

وی خاطرنشان کرد: مشکل اصلی در مورد محصولات کشاورزی این است که در حال حاضر امکان ردیابی و پیگیری این محصولات به دلیل عدم شناسنامه دار شدن باغات کشاورزی وجود ندارد. در نظارت ها تعداد محدودی از این محصولات، قابلیت پیگیری دارند که با هماهنگی جهاد کشاورزی مقرر شده است که زمین های کشاورزی شناسه گذاری شده و مزارع و باغات شناسنامه دار شوند.

به گفته مدیرکل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، برای اینکه موارد پیشگیرانه در کنترل محصولات کشاورزی را داشته باشیم، «سند ایمنی غذا» در حال تدوین است که چکیده آن تکمیل زنجیره نظارت از مزرعه تا سفره است، به گونه ای که یک سازمان هماهنگ کننده و مسئول وظیفه فرماندهی کنترل‌ها را بر عهده بگیرد تا مطمئین شویم تمام حلقه های زنجیره تولید از مزرعه تا سفره تحت نظارت و کنترل است.

نشانه های تشخیص نیترات در محصولات غذاییوی در مورد نشانه های تشخیص نیترات در محصولات غذایی، توضیح داد: اینکه گفته شده سیب زمینی که نیترات بیشتری دارد، شیرین تر بوده و به ماهی تابه می چسبد، به صورت علمی ثابت نشده و بعید می دانیم صحت داشته باشد. آنچه مبنای سازمان غذا و دارو است، نمونه برداری علمی از محصولات و آنالیز آزمایشگاهی و بررسی میزان نیترات و نیتریت است.

میزان نیترات در محصولات کشاورزی

میزان نیترات بالاتر از حد مجازحسین بشارتی در گفتگو با مهر، درخصوص میزان آلودگی محصولات کشاورزی به نیترات اظهارداشت: متاسفانه برخی ازکشاورزان برای اینکه میزان عملکرد محصول خود را افزایش دهند از کود اوره به صورت غیراصولی استفاده می کنند.

وی با بیان اینکه میزان مورد نیاز کود اوره برای هر گیاه متفاوت است، گفت: درصورتی که به صورت بی رویه برای افزایش عملکرد محصولات کشاورزی از کود اوره استفاده شود، بخشی از نیترات این کود صرف تولید ترکیب‌های مختلف هیدروژن داراز جمله اسیدهای آمینه و پروتئین‌ها و بخش دیگری هم در گیاه به صورت نیترات ذخیره می شود.

رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی افزود: براین اساس، وقتی محصولات این گیاهان توسط انسان و دام مصرف شود نیترات موجود در آن، در دستگاه گوارش تبدیل به ترکیبات سمی و مضری می شود که خطر بروز سرطان را به همراه دارد.

نیترات در محصولات کشاورزی

وی با اشاره به اینکه تجمع یا باقیمانده نیترات در محصولات کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و یکی از شاخص‌های اصلی برای سنجش سلامت محصولات کشاورزی به شمار می آید، درعین حال گفت: متاسفانه در ایران تصویر درستی نسبت به مقدار نیترات در محصولات کشاورزی نداریم.

این مقام مسئول با تاکید بر لزوم اندازه گیری غلظت نیترات در این محصولات بویژه محصولاتی که تازه خوری دارند مثل سبزیجات وصیفی جات، گفت: باید سازوکاری اندیشیده شود تا اطلاعات مورد نیاز درباره میزان نیترات موجود در محصولات کشاورزی در اختیار مصرف کننده قرار گیرد.

وی تصریح کرد: همچنین باید میزان نیترات در محصولات کشاورزی در تعیین قیمت نهایی این محصولات موثر واقع شود بطوریکه قیمت این محصولات براساس نیترات موجود در آنها محاسبه شود.

به گفته بشارتی، مقدار نیترات موجود در برخی محصولات کشاورزی از جمله سیب زمینی در ۱۰ استان کشور و همچنین میدان مرکزی میوه و تره بار استان تهران توسط این موسسه مورد بررسی قرار گرفته و مشخص شد در ۳۰ درصد موارد میزان نیترات بالاتر از حد مجاز بوده است.

وی درخصوص میزان نیترات استاندارد در محصولات کشاورزی گفت: درحقیقت میزان مجاز نیترات در محصولات کشاورزی بستگی به سبد غذای مصرفی خانوار دارد و نمی توان عدد مشخصی را دراین رابطه اعلام کرد.

بیشتر بخوانید: نیترات موجود در گوجه فرنگی با شستن از بین می رود؟

رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه میزان مجاز نیترات در آب بطور متوسط در حدود ۵۰ میلی گرم در لیتر است، اظهارداشت: میزان مجاز نیترات در محصولات کشاورزی بطور متوسط بین ۲۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم است.

وی در رابطه با میزان بودجه ای که دولت باید برای اجرای این طرح در اختیار موسسه بگذارد نیز گفت: دولت بایستی از محل اعتبارات بند ۸۹ قانون بودجه سال ۹۱ مبلغ  مورد نیاز برای اجرای این طرح را در اختیار موسسه قرار دهد تا بتوانیم میزان نیترات موجود در محصولات کشاورزی را در سراسر کشور پایش کنیم.
 

https://zistonline.com/vdcau6n0.49nou15kk4.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما