تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۴۰
کد مطلب : 79109
در پی بارش اولین باران پاییزی در شهرستان نهبندان، تالاب کجی نمکزار حدود ۵۰ درصد آبگیری شد.
 آبگیری تالاب کجی نمکزار نهبندان در خراسان جنوبی
به گزارش زیست آنلاین، محمدکاظم شکرگزار، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نهبندان گفت: خوشبختانه در پی بارش اولین باران پاییزی در شهرستان نهبندان، تالاب کجی نمکزار حدود ۵۰ درصد  آبگیری شد.
وی اظهار کرد: آبگیری تالاب باعث جذب پرندگان مهاجر شده و اولین دسته از این پرندگان شامل حدود ۲۰۰ قطعه مرغابی سرسبز در این تالاب فرود آمدند.
شکرگزار بیان کرد: تالاب کجی نمکزار نهبندان یک تالاب نمکی و فصلی است که معمولا اواسط پاییز تا اواسط بهار آبگیری می شودکه مهم ترین منبع تأمین کننده آب تالاب کجی، ریزش باران و جاری شدن سیلاب‌های حوزه آبریز نهبندان و چشمه های کرانه تالاب است.

بیشتر بخوانید: زیباترین و مهم ترین تالاب های بین المللی ایران

پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار با ۲۲ هزار هکتار شامل تالاب و محدوده جنگلی است که در ۷۵ کیلومتری شهر نهبندان و در حاشیه جاده ارتباطی بیرجند - زاهدان قرار دارد.

منطقه حفاظت شده «تالاب کجی نهبندان»منطقه حفاظت شده «تالاب کجی نهبندان»با وسعت۲۲هزار هکتار در فاصله ۷۰ کیلومتری شمال شهرستان نهبندان در استان خراسان جنوبی قرار دارد. با توجه به کاهش بارندگی در سال جاری این تالاب رو به خشک شدن است و شروع آبگیری تالاب فصل پاییز است که از ابتدای سال۹۶ تا اکنون هیچ آبی وارد تالاب نشده و مقدار اندک آب هم که در تالاب موجود است حاصل چشمه‌های آب زیرزمینی است. طبق گفته افراد محلی در ۴۰ سال گذشته سطح زیر آب تالاب ۱۵هزار هکتار بوده است که اکنون فقط ۵ هزار هکتار از مساحت تالاب زیر آب است. این روند کاهش ورودی آب بر حیات وحش تالاب هم تاثیر گذاشته و نسبت به سال گذشته تعداد پرندگان مهاجر به شدت کاهش داشته است.

تالاب کجی نمکزار نهبندان

تالاب کجی نمکزار نهبندان از شگفتی ها طبیعت در خراسان جنوبیهر چند در این شهرستان، آثار تاریخی با ارزشی چون قله « شاهدژ » وجود دارد، اما هر کس که حداقل یک بار به این شهرستان سفر کرده باشد، نهبندان را بواسطه جاذبه اکوتوریستی آن می شناسد و خاطرات خوش تالاب کجی در ذهنش جاودان مانده است. 
تالاب کجی نمکزار نهبندان با دارا بودن چشم اندازی بسیار زیبا، در ۷۵ کیلومتری نهبندان و در حاشیه محور این شهرستان به بیرجند قرار گرفته است. 
مساحت این تالاب ۲۲ هزار هکتار و ۷۶۵ متر مربع می باشد و با وجود خشکسالی های چند سال اخیر در این شهرستان، اما همچنان زنده و پایدار مانده است. 
این تالاب شوره زاری وسیع است که به خاطر پایین بودن از سطح ارتفاع آن نسبت به مناطق اطراف و با توجه به شوری زیاد خاک آن به دریاچه ای پوشیده از نمک و به رنگ سفید تبدیل شده است. 

بیشتر بخوانید:  تالاب امیرکلایه در لاهیجان 
از آنجا که در فصل های پاییز و زمستان این تالاب دارای آب می باشد، لذا به محل امنی برای پرندگان آبزی تبدیل شده و همه ساله پذیرای پنج هزار پرنده مهاجر و بعضا از نوع نایاب کشور است. 
البته گونه های پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی این تالاب ۱۴ گونه برآورد شده و از این پرندگان مهاجر می توان به عقاب طلایی، زاغ بور، دال، زاغی، کنجشک درختی، پرستو، هدهد، دم جنبانک ابلق، چکاوک کاکلی، هوبره، سبزه قبا، جغد کوچک، بلدرچین معمولی و زاغ نوک قرمز اشاره کرد. 
پرنده « زاغ بور» منحصربه فردترین و پرنده آندمیک ایران (تنها در ایران وجود دارد) به شمار می آید و تالاب کجی نمکزار نهبندان زیستگاه این پرنده زیبا است. 
زاغ بور جز آن دسته از پرندگانی است که فقط در ایران و آن هم در استان های سمنان و یزد و بویژه در خراسان جنوبی و شهرستان نهبندان زندگی می کند. 
از زاغ بور به عنوان جواهر کمیاب و نادر کویر یاد می کنند همچنین این پرنده با زیبایی های خاص خود یکی از قابلیت های گردشگری کشور و شهرستان نهبندان محسوب می شود. 
این پرنده ۲۴ سانتی متر طول دارد و شبیه هدهد اما بدون تاج سر و دارای دم و منقارسیاه و بلند با اندکی خمیدگی به پایین و بال های پهن است. 
رنگ پر و بال آن نخودی مایل به قهوه ای، صورت کمرنگ تر و از قاعده منقار تا چشم ها لکه سیاه رگه مانند و نیز لکه سیاه بزرگی در بالای سینه اش مشاهده می شود. 
پاهای آن بلند و سیاه است و برای دویدن در بیابان تکامل یافته و در حقیقت بیشتر به هدهد و چکاوک هدهدی شبیه است. 
این پرنده بسیار فریبنده و زرنگ و دمش را اندکی به صورت پره مانند نگه می دارد و بیشتر روی زمین راه رفته و به سرعت می دود تا از مقابل دیدگان پنهان شود. 

منطقه حفاظت شده تالاب کجی نهبندان


این پرنده را در مناطق استپی، بیابانی، بیابان های ماسه ای با گیاهان پراکنده و دشت های پوشیده از گیاه قیچ می توان مشاهده کرد و زاغ بور در میان بوته های مختلف نظیر قیچ آشیانه می سازد و در اردیبهشت ماه حدود چهار تا شش تخم می گذارد. همچنین این پرنده از حشره ها و دانه های گیاهان تغذیه می کند. 
ˈهوبره یکی دیگر از پرندگان خاص این تالاب می باشد که از حدود ۶۰ سانتی متر طول برخوردار است و تقریبا هم اندازه میش مرغ و از زنگوله بال بسیار بزرگتر است. 
هوبره از نظر ظاهری شبیه بوقلمون است و به طور کلی پر و بال قهوه ای زیر تنه خاکستری و دسته پرهایش سیاه و سفید بلند که از دو طرف گردنش آویزان و حالت دامن مانندی دارد. 
زیستگاه اصلی این پرنده در مناطق دشتی، تپه ماهورها، ریگزارها، بیابان ها، نواحی کویری با بوته های پراکنده یا علف های کوتاه و حاشیه گند مزارع است. 
حدود ۳۲ نوع پرنده هوبره در دنیا وجود دارد و جنس نر و ماده آن شبیه یکدیگرند اما پرنده نر در حدود ۱۰‏‎‎ درصد از پرنده ماده بزرگتر‏‎ است.
تالاب کجی همچنین زیستگاه ۱۴ گونه پستاندار نظیر پامسواکی بزرگ، گرگ، روباه، تشی، خرگوش، خارپشت، کفتار و پایکا می باشد و علاوه بر اینها این تالاب زیستگاه ۱۰ گونه خزنده نظیر دشتی، جعفری، پلنگی و مارهای قیطانی می باشد. 
این تالاب همچنین با برخورداری از برآمدگی های خشکی همراه با پوشش گیاهی مناسب برای تخمگذاری پرندگان محسوب می شود. 
قیچ، تاغ و گز از گیاهان و پوشش گیاهی مهم و عمده تالاب کجی نمکزار نهبندان به شمار می رود و این گیاهان از پوشش نسبتا خوبی در این منطقه برخوردار هستند. 
به دلیل بارندگی ها و رحمت الهی در شهرستان این تلاب از آب پر و مواج شده که در کنار آن بوته های فراوان گز، آتریپلکس، هالوکنموم و نی به چشم می خورد. 
تخریب زیستگاه به دلیل گسترش فعالیت های کشاورزی، قطع درختان و بوته ها، حضور دام و چرای بی رویه از عوامل تهدید کننده زیستگاه این پرنده نادر است و نیازمند مراقبت و حفاظت ویژه است و از آن می توان به عنوان استعداد بالقوه گردشگری یاد کرد.

منطقه حفاظت شده تالاب کجی نهبندان در خراسان

 بازدید هزار و ۵۰۰ مسافر نوروزی از پناه گاه حیات وحش تالاب کجی نهبندانرئیس اداره حفاظت محیط زیست نهبندان هم گفت: در هفته اول تعطیلات نوروزی ۹۶، هزار و ۵۰۰ نفر از مسافران نوروزی و علاقه مندان به طبیعت از پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار این شهرستان بازدید کردند.
محمد کاظم شکر گزار، افزود: تالاب کجی نمکزار در حاشیه یکی از جاده های اصلی ارتباطی کشور که خراسان جنوبی و سایر استان های شمالی را به سیستان و بلوچستان متصل می کند قرار گرفته و همه ساله در ایام نوروز بر تعداد بازدید کنندگان از این تالاب زیبا افزوده می شود. 
وی ادامه داد: علاوه بر بازدید مسافران نوروزی، در سایر ایام سال به ویژه فصول بهار و زمستان نیز بازدیدهای علمی و سیاحتی از این تالاب انجام می شود.

 

https://zistonline.com/vdcf1yde.w6d1xagiiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما