تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۰۶:۰۰
کد مطلب : 78987
مدیر سد و نیروگاه زاینده رود شرکت آب منطقه‌ای اصفهان گفت: به دنبال تداوم وضعیت کم‌بارشی در حوضه آبریز زاینده رود، تنها نیروگاه پشتیبانی برق آبی اصفهان از مدار خارج شد.
نیروگاه برق‌ آبی اصفهان از مدار خارج شد
به‌ گزارش زیست آنلاین،  "محمود چیتیان" با اشاره به اینکه ۱۳ سال است با شرایط خشکسالی در فلات مرکزی مواجهه هستیم، افزود: این وضعیت به مرور در میزان تولید برق در نیروگاه برق‌آبی تأثیر گذاشته و سبب کاهش تولید طی این سال‌ها شده و روز شنبه بیست و یکم مهرماه تنها نیروگاه برق‌آبی اصفهان به طور کامل از مدار خارج شد.

مدیر سد و نیروگاه زاینده رود بیان داشت: تنها نیروگاه برق‌آبی استان اصفهان که بیشتر حکم نیروگاه پشتیبانی را داشته و در حال حاضر سهم تولید برق از این نیروگاه تقریباً به حدود ۶۰ هزار مگاوات ساعت در سال می‌رسد، البته ظرفیت نامی تولید برق این نیروگاه ۲۵۰ هزار مگاوات ساعت در سال است.

چیتیان تصریح کرد: اهمیت نیروگاه‌های برق‌آبی در مواقع قطع برق سراسری اهمیت دو چندانی داشته، چون علاوه بر سرعت در مدار قرار گرفتن می‌تواند نقش پشتیبان سایر نیروگاه‌های نیز داشته باشد.

مدیر سد و نیروگاه زاینده‌رود اشاره کرد طی ۱۵ سال اخیر تاکنون با این وضعیت مواجه نبودیم که برق شبکه سراسری با مشکل مواجه شود و همواره در یک وضعیت ثابتی به سر می‌بریم.

مدیر سد و نیروگاه زاینده‌رود افزود: وزارت نیرو در راستای تعهدات خود همواره در مباحث برق پیشرو بوده و در تابستان سال جاری نیز با توجه به تمامی چالش‌های موجود توانست وظیفه خود را انجام دهد.

وی در پایان گفت: با توجه به کاهش تراز آب دریاچه سد زاینده‌رود و خارج شدن نیروگاه از مدار به منظور تأمین آب مورد نیاز مجبور به خروج آب از دریچه‌های تحتانی سد هستیم.

نیروگاه برق آبی

نیروگاه برق آبیبیشتر نیروگاه‌های برق-آبی انرژی مورد نیاز خود را از انرژی پتانسیل آب پشت یک سد تأمین می‌کنند. در این حالت مقدار انرژی تولیدی از آب به حجم آب پشت سد و اختلاف ارتفاع بین منبع و محل خروج آب سد وابسته‌است. به این اختلاف ارتفاع، ارتفاع فشاری می‌گویند و آن را با H (مخفف Head) نمایش می‌دهند. در واقع میزان انرژی پتانسیل آب با ارتفاع فشاری آن متناسب است. برای افزایش فاصله یا ارتفاع فشاری، آب معمولاً برای رسیدن به توربین آبی فاصله زیادی را در یک لوله بزرگ (penstock) طی می‌کند.


نیروگاه آب تلمبه‌ای، نوعی دیگر از نیروگاه آبی است. وظیفهٔ یک نیروگاه آب تلمبه‌ای پشتیبانی شبکه الکتریکی در ساعات اوج مصرف (ساعات پیک) است. این نیروگاه تنها آب را در ساعات مختلف بین دو سطح جابجا می‌کند. در ساعاتی که تقاضا برای انرژی الکتریکی پایین است با پمپ کردن آب به یک منبع مرتفع انرژی الکتریکی را به انرژی پتانسیل گرانشی تبدیل می‌کند. در زمان اوج مصرف، آب دوباره از مخزن به سمت پایین جاری می‌شود و با چرخاندن توربین آبی موجب تولید برق و رفع نیاز شبکه می‌شود. این نیروگاه‌ها با ایجاد تعادل در ساعات مختلف موجب بهبود ضریب بار شبکه و کاهش هزینه‌های تولید انرژی الکتریکی می‌شوند.

از دیگر انواع نیروگاه‌های آبی می‌توان به نیروگاه‌های جزر و مدی اشاره کرد. همان‌طور، که از نام این نیروگاه‌های مشخص است این نیروگاه‌ها نیروی مورد نیاز خود را از اختلاف ارتفاع آب در بین شبانه روز تأمین می‌کنند. منابع در این دسته از نیروگاه‌ها نسبت به بقیه کاملاً قابل پیش‌بینی هستند. این نیروگاه‌ها همچنین می‌توانند در مواقع اوج مصرف به عنوان پشتیبان شبکه عمل کنند.

برخی نیروگاه‌های آبی که تعداد آن‌ها زیاد هم نیست از انرژی جنبشی آب جاری استفاده می‌کنند. در این دسته از نیروگاه‌ها نیازی به احداث سد نیست توربین این نیروگاه‌ها شبیه یک چرخ آبی عمل می‌کند. این نوع استفاده از انرژی شاخه نسبتاً جدیدی از علم جنبش مایعات است.

وزارت نیرو برنامه‌ای برای افزایش ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی نداردبه گزارش برق نیوز، سخنگوی صنعت برق گفت: با توجه به این‌که بارندگی‌ها به‌تازگی آغاز شده، نمی‌توانیم دید خوش بینانه‌ای نسبت به بهبود وضعیت خاموشی‌ها در پی توسعه نیروگاه‌های برق آبی داشته باشیم و به همین دلیل تمام برنامه‌های خود را بر پایه خشکسالی قرار داده‌ایم.

محمودرضا حقی‌فام با بیان این‌که برای تاثیر بارندگی‌ها در میزان بهره‌برداری از نیروگاه‌های برق‌آبی باید منتظر زمستان و پایان سال باشیم، اظهار کرد: اگر میزان ذخیره سد‌های کشور افزایش یابد، قطعا می‌توانیم از این ظرفیت استفاده بیش‌تری داشته باشیم.

وی ادامه داد: سیاست وزارت نیرو در شرایط فعلی این است که بنا را بر خشکسالی و نادیده گرفتن بارش‌ها بگذارد، چراکه قصد داریم برنامه‌ها را در حالت بدبینانه اجرا کنیم و در حال حاضر هیچ دید خوشبینانه‌ای نسبت به شرایط فعلی نداریم.

سخنگوی صنعت برق با تاکید به این‌که در حال حاضر وزارت نیرو برنامه‌ای برای افزایش ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی ندارد، ابراز کرد: در زمان پیک (اوج مصرف) تنها توانستیم ۴۰۰۰ تا ۴۵۰۰ مگاوات در روز از نیروگاه‌های برق‌آبی توان بگیریم.

به گفته حقی‌فام پیش‌بینی برای پیک سال آینده نیز این است که در آن زمان بتوانیم به همین میزان از ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی استفاده کنیم، اما اگر بارش‌ها خوب باشد و میزان ذخیره آب پشت سد‌ها افزایش یابد، قطعا می‌توانیم این پتانسیل را افزایش دهیم.

تابستان امسال کشور با خاموشی‌های پی‌درپی مواجه بود که علت این مساله نیز کم‌آبی و کاهش تولید نیروگاه‌های برق‌آبی اعلام می‌شد. اکنون نیز پس از پایان پیک مشخص شد که میزان تولید برق نیروگاه‌های برق‌آبی نسبت به سال قبل ۳۶ درصد کاهش داشته و همین موضوع نیز موجب شده که دولت برای سال آینده تدابیر جدی‌تری را لحاظ کند.

https://zistonline.com/vdciy3ay.t1avv2bcct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما