کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

۹۵ درصد آتش سوزی‌ در جنگل‌ عامل انسانی دارد/اختصاص۷۰۰ میلیون دلار برای توسعه جنگلکاری در کشور

19 تير 1398 ساعت 12:00

بررسی‌ها نشان می دهد که ۹۰ تا ۹۵ درصد آتش سوزی‌ها در منابع طبیعی، منشاء انسانی دارد و برخی افراد با آتش روشن کردن در جنگل‌ها و انداختن ته سیگار و یا اشیایی که نور را منعکس می‌کند موجب آتش سوزی در سطح جنگل‌ها و مراتع می شوند. همچنین، ۷۰۰ میلیون دلار از محل اعتبارهای صندوق ذخیره توسعه ملی امسال برای توسعه جنگلکاری و مدیریت جامع حوزه آبخیز کشور اختصاص یافته است.


به گزارش زیست آنلاین، فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: آتش‌سوزی در جنگل‌های کشور طی خرداد ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد افزایش یافته که حدود ۹۵ درصد علت آن‌ها عامل انسانی بوده است.

سرهنگ علی عباس نژاد افزود: در دو ماه نخست سال جاری به علت سرد بودن هوا و ورود کمتر مردم به عرصه‌های طبیعی، آتش سوزی زیادی نداشتیم اما در خرداد ماه آمار آتش سوزی‌ها افزایش یافت به‌طوری که در جنگل‌ها، ۹۰ فقره و در مراتع ۳۰۰ فقره آتش سوزی گزارش شد.

وی در ادامه اظهارکرد: بر اثر آتش سوزی در خرداد ماه امسال به رغم تلاش یگان حفاظت نزدیک به ۵۰۰ هکتار از جنگل‌های کشور آسیب دید.

فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می دهد که ۹۰ تا ۹۵ درصد آتش سوزی‌ها در منابع طبیعی، منشاء انسانی دارد و برخی افراد با آتش روشن کردن در جنگل‌ها و انداختن ته سیگار و یا اشیایی که نور را منعکس می‌کند موجب آتش سوزی در سطح جنگل‌ها و مراتع می شوند.

عباس‌نژاد سوزاندن علف‌های مزارع نزدیک به جنگل‌ها و کنترل نکردن آتش را از دیگر عوامل آتش سوزی در اراضی طبیعی عنوان کرد و گفت: برخی از آتش سوزی‌ها نیز عمدی و ریشه در اختلافات منطقه‌ای دارد.

وی در ادامه اظهارکرد: امسال حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌های زاگرسی و هیرکانی روی داده است و در خرداد ماه سال جاری، بیشترین آتش سوزی مربوط به استان‌های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و کردستان بوده است.

فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تصریح کرد: در برخی استان‌ها مانند قم و مرکزی به رغم آن که پوشش جنگلی کمی دارند اما آتش‌سوزی در سطح مراتع داشتیم.

وی در ادامه گفت: امسال با توجه به افزایش چشمگیر نزولات آسمانی، پهنه مرتعی پوشیده از علف است و با گرمای هوا و خشک شدن علف‌ها امکان آتش‌سوزی در این اراضی بیشتر شده است. از این رو مردم نیز باید در صورت ورود به این عرصه‌ها مراقبت‌های لازم را انجام دهند.

عباس‌نژاد با بیان این که در سال ۹۸ امکانات و تجهیزات خوبی با همیاری دولت و سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری برای حفاظت از منابع طبیعی در نظر گرفته شده است،اظهارکرد: ۸۳ درصد از وسعت کشور بالغ بر ۱۳۵ میلیون هکتار را منابع طبیعی تشکیل می‌دهد این در حالیست که ما نیروی انسانی و امکانات مناسب را به نسبت گستردگی منابع طبیعی برای حفاظت نداریم.

وی با اشاره به اینکه حفظ جنگل‌ها و مراتع کشور به عنوان یک وظیفه ملی بر عهده همه سازمان‌های کشور و نیازمند مشارکت و مراقبت مردم است، تصریح کرد: طی چند سال اخیر بر اساس توافقنامه‌ای میان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، وزارت دفاع و ستاد مدیریت بحران کشور می‌توانستیم از بالگرد برای اطفای حریق در سطح جنگل‌ها و مراتع استفاده کنیم که امسال این امکان محقق نشد.

عباس نژاد افزود: بر اساس این توافقنامه در سال گذشته از ۱۶ پایگاه وزارت دفاع، امکان استفاده از بالگرد برای اطفای حریق در جنگل ها و مراتع را داشتیم به طوری که با اعلام ما بالگرد از هر یک از این پایگاه‌ها به محل آتش سوزی اعزام می‌شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان جنگل‌ها، وی درباره نیروهای یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری گفت: هر چند در حال حاضر برای حفاظت از ۱۳۵ میلیون هکتار اراضی منابع طبیعی، چهار میلیون نیرو فعال هستند اما هنوز ساختار یگان حفاظت تصویب نشده است.

جنگلکاری

۷۰۰ میلیون دلار برای توسعه جنگلکاری کشور اختصاص یافت ۷۰۰ میلیون دلار از محل اعتبارهای صندوق ذخیره توسعه ملی امسال برای توسعه جنگلکاری و مدیریت جامع حوزه آبخیز کشور اختصاص یافته است.

رئیس مرکز جنگل‌های خارج از شمال سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور روز سه شنبه در حاشیه گردهمایی و کارگاه آموزشی آیین نامه اجرایی بند (ب) ماده ۲۹ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور با حضور مسوولان ۱۱ استان زاگرس نشین به میزبانی منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: امسال ۶۰ هزار هکتار جنگلکاری در کشور انجام می شود.
فریبرز غریبی اظهار داشت: سال گذشته برای مدیریت جامع آبخیز ۲۰۰ میلیون دلار از محل اعتبارات صندوق ذخیره توسعه ملی به سازمان جنگل‌ها اختصاص یافت و در یک هزار و ۸۶ نقطه کشور فعالیت های اجرایی خوبی انجام شد.
وی با اشاره به اجرای ۲۵ هزار هکتار جنگلکاری در سال گذشته با مشارکت مردم افزود: ۸۵ هزار هکتار مرتعداری، بذرپاشی و کپه کاری هم در این مدت انجام شده است.
غریبی سهم امسال سازمان جنگل ها از محل اعتبارات صندوق ذخیره توسعه ملی را ۷۰۰ میلیون دلار اعلام کرد و گفت: با توجه به اهمیت بوم سازگان زاگرس، ستادی با همین عنوان تشکیل و برای ۱۱۰ هزار هکتار برنامه غنی سازی و توسعه جنگل پیش بینی شده است.
وی به وجود ۶۴۹ حوزه آبخیز در کشور نیز اشاره کرد و یادآور شد: با این اعتبار علاوه بر فعالیت‌های بیولوژیکی (نهال‌کاری و احیای پوشش گیاهی) در بخش جنگل و مرتع، عملیات بیومکانیکی (سازه‌ای) نظیر کاداستر (تعیین مرز حاکمیت دولت با مردم در عرصه‌های طبیعی) عملیات آبخیزداری و آبخوانداری، حفاظت، تامین سوخت فسیلی برای روستاییان بویژه حاشیه‌نشینان جنگل (با هدف کاهش برداشت چوب و بوته از جنگل و مرتع) به اجرا در می‌آید.
رئیس مرکز جنگل‌های خارج از شمال سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری اضافه کرد: طرح‌هایی شامل توسعه و تقویت پوشش گیاهی در بخش جنگل و مرتع، ذخیره نزولات و کاهش سیل و پخش سیلاب و تقویت سفره‌های زیرزمینی در قالب عملیات آبخیزداری و آبخوانداری عملیاتی شد علاوه بر این، حفاظت ویژه از عرصه‌های منابع طبیعی در قالب فعالیت‌های حمایت و حفاظت مثل گشت مراقبت و نیز کنترل آفات و امراض در جنگل‌ها و توانمندسازی جوامع محلی با کمک تسهیلگران اجرا شد.

درباره این موضوع بیشتر بخوانید:

کمبود امکانات بر جان مهم ترین ذخیره‌گاه‌های طبیعی ایران آتش می‌افکند

بررسی و شناسايی عوامل تخريب جنگل ها و مراتع درايران

نکاتی درباره آفات و بیماری‌های جنگل‌های کشور

ایران در میان شش کشور مخرب جنگل قرار گرفته است

از سال ۷۵ تاکنون جنگل‌های شمال دچار یک کاهش سه برابری شده است

معرفی زیباترین جنگل های ایران​

بررسی آثار آتش سوزی جنگل ها

آتش و تبر بلای جان جنگلهای ایران آیا با ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی بی‌مهری‌ ها نسبت به آن پایان می یابد؟


کد مطلب: 81187

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/81187/۹۵-درصد-آتش-سوزی-جنگل-عامل-انسانی-اختصاص۷۰۰-میلیون-دلار-توسعه-جنگلکاری-کشور

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com