تاریخ انتشار :پنجشنبه ۸ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۰۳:۰۰
کد مطلب : 78649
غارهای یخی در کشور فصلی و غیر پایدار هستند. از این رو امکان ریزش این غارها هر لحظه وجود دارد بنابراین برای گردشگری خطرناک هستند و حتما باید با یک فرد متخصص از این غارها بازدید کرد.
 گردشگری در غارهای یخی
به گزارش زیست آنلاین، سمانه عبداللهی، نایب رییس انجمن غار و غارشناسی ایرانیان، با بیان اینکه تعداد غارهای یخی در کشور مشخص نیست، اظهار کرد: بیشتر غارهای یخی فصلی هستند و تقریبا تنها دو غار ثابت یخی در کشور وجود دارد ولی اصلا نمی‌توان پیش‌بینی کرد که این دو غار نیز غار یخی ثابتی بمانند.

وی ادامه داد: غارهای یخی از بهمن داخل دره‌ها و جریان آب آن‌ها ایجاد می‌شود.هنگامی که بهمن ریزش و به سمت دره‌ها حرکت می‌کند، آب از سمت رودخانه‌ها جاری می‌شود و رودخانه‌ها از وسط این بهمن دالانی را ایجاد می‌کنند که تبدیل به غار یخی می‌شود. گاهی اوقات ارتفاع و سنگینی برف‌های فشرده در غارها به قدری است که سبب ریزش غارها می‌شود.

نایب رییس انجمن غار و غارشناسی ایرانیان با اشاره به اینکه غارهایی وجود دارند که غار نوشته‌های آن‌ها یخی است، تصریح کرد: در این غارها، غار نوشته‌ها به جای آنکه از رسوب‌های آهکی باشند از یخ هستند. برای مثال غار یخ‌مراد در کشور این‌گونه است.

عبداللهی با تاکید بر اینکه غارهای یخی، غارهای پایداری نیستند و ممکن است ریزش کنند، گفت: گردشگران این نوع غارها حتما باید با یک فرد آشنا به محیط این غارها از آن بازدید کنند، همچنین این غارها برای گردشگری خطرناک هستند به ویژه زمانی که گردشگران در داخل این غارها سر و صدا ایجاد و یا در آن‌ها آتش روشن می‌کنند.

وی افزود: گردشگران به هیچ‌عنوان نباید خودسرانه وارد این غارها شوند چرا که همزمان با فصل آب شدن برف‌ها امکان ریزش آن‌ها بیشتر است و می‌تواند خطرناک باشد.

عبداللهی با اشاره به اینکه گردشگری یکی از ده‌ها سودهایی است که غارها می‌توانند برای انسان داشته باشند، تصریح کرد: متاسفانه در ایران نگاه به غارها یک نگاه اقتصادی است و ما فکر می‌کنیم که هر غاری که پیدا شد باید برای حضور گردشگر آماده شود. در حال حاضر گردشگری غیر اصولی در غارها سبب شده است که وضعیت غارهای کشور مناسب نباشد.

نایب رییس انجمن غار و غارشناسی ایرانیان در پایان اظهار کرد: بیش از یک پنجم غارهای موجود در کشور ما غارهای آبی هستند و داخل آن‌ها حوضچه‌های آب وجود دارد بنابراین این احتمال وجود دارد که داخل غارها شبکه‌ یا سفره‌های آب زیرزمینی داشته باشیم. زمانی که غارها را نادانسته و بدون برخورداری از اطلاعات لازم آماده گردشگری می‌کنیم، غارهای آبی آلوده می‌شوند. با توجه به اینکه آلودگی آب حساس‌ترین بخش محیط زیست محسوب می‌شود، آلودگی آب‌های این اکوسیستم می‌تواند با هر دخالت بی‌جایی اثرات مخربی بر محیط زیست داشته باشد.

در ادامه به تشریح غار یخی چما، به عنوان بزرگترین منبع آب شیرین ایران پرداخته شده است.

غار یخی

غار یخی چمافصل تابستان و گرمای آن بهترین زمان برای سفر به نقاط سرد کشورمان است. شاید مانند خیلی های دیگر، دیدن برف زمستان و خنکای آن به خصوص در گرمای طاقت فرسای خورشید، شما را هم خوشحال کند، اگر چنین است پس باید بار سفرتان را ببندید و به سمت استان چهارمحال و بختیاری رهسپار شوید. می خواهیم شما را به سمت یکی از نادرترین غارهای ایران با خود همسفر کنیم. این غار به اندازه ای زیباست که هیچ نمونه ی مشابه دیگری در ایران ندارد و اگر بخواهید مانند آن را ببینید باید به روسیه یا ایسلند سفر کنید.

غار یخی چما غاری در فاصله ی ۲۵ کیلومتری از روستای چلگرد است و همان طور که از نام آن پیداست، جایی سراسر پوشیده از برف و یخ است که حتی در ماه های گرم تابستان هم سرمای خود را حفظ می کند. البته در فصل تابستان که هم گرم تر است و هم میزان بارش باران کمتر، ضخامت بعضی از لایه های یخی کمتر می شود و سست هم می شوند. به همین دلیل هر آن احتمال ریزش یکی از آن ها وجود دارد، بنابراین باید از عبور روی آن ها خودداری کرد. ارتفاع بعضی از قسمت برف ها تا ۴۵ متر هم می رسد.

این غار در وسط دره ی چما قرار دارد و به دلیل موقعیت قرار گیری و ریزش برف در طی چندین سال و انباشت آن، این برف و یخ ها فصلی نبوده و بصورت دائمی در آمده اند. علاوه بر این، غار یخی چما بزرگترین منبع آب شیرین ایران هم هست. در زیر یخ های این غار یخی، چشمه ای روان است که آب بسیار سرد و زلالی دارد. آب این چشمه به سد کوهرنگ می ریزد.

غار یخی چما

متاسفانه علیرغم طبیعت و چشم انداز شگفتی که دارد، این غار هنوز برای خیلی ها ناشناخته است. البته به لطف تبدیل شدن به محل برگزاری مسابقات اسکی، تا حدی بیشتر معرفی شده است. غار یخی چما یکی از برترین جاذبه های گردشگری و طبیعت گردی استان چهار محال و یکی از کمیاب ترین چشم اندازهای طبیعی ایران است.

 

 

https://zistonline.com/vdcdn905.yt0jo6a22y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما